Dnes vám přinášíme recept, který ocení každá kuchařská nadšenkyně a milovnice výtečného jídla. Představujeme vám bavorskou roládu s mákem a meruňkovým džemem – pokrm, který vás zavede na kulinářskou cestu do srdce Bavorska, plného tradic a neodolatelných kombinací. Nechte se inspirovat.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Bavorská roláda s mákem a meruňkovým džemem
Co budeme potřebovat:
Pro těsto:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 42 g čerstvého droždí
- 60 g másla
- 50 g cukru
- 1 špetka soli
- 500 ml mléka
Pro náplň:
- 250 g máku
- 80 g cukru
- 2 vejce
- 40 g vanilkového pudingového prášku (nebo 35 g kukuřičného škrobu + 1 balíček vanilkového cukru)
Pro třtinovou posypku (Streusel):
100 g mouky
100 g mandlových lupínků
100 g krupicového cukru
100 g rozpuštěného másla
Na zdobení:
- 300 g meruňkové marmelády
- 80 g moučkového cukru
- 1 lžíce vody
Jak budeme postupovat:
1. Příprava kvásku: Rozpusťte čerstvé droždí ve vlažném mléce společně s lžičkou cukru a lžičkou mouky. Nechte směs nakynout. Přidejte zbylou mouku do mísy, udělejte důlek uprostřed a přelijte kvásek směsí z mléka. Zakryjte mísu utěrkou a nechte kvásek aktivovat.
2. Příprava náplně: Přelijte 400 ml mléka do hrnce a 100 ml do mísy. Přidejte mak do mléka v hrnci, promíchejte a nechte vařit, dokud nedosáhne bodu varu.
3. Ve směsi mléka v míse přidejte vejce, zbývající cukr a vanilkový pudinkový prášek (nebo kukuřičný škrob s vanilkovým cukrem). Smíchejte ingredience vidličkou.
4. Postupně smíchejte krém z misky s makem vařeným v hrnci. Po vaření semen makových (asi po 7 minutách) přidejte směs s vajíčky a stále míchejte asi minutu, dokud nezahustí. Hrnci odstraňte z tepla a nechte vychladnout.
5. Příprava těsta: Přidejte špetku soli, zbylý cukr a rozpuštěné máslo do mísy s moukou a kváskem. Vypracujte těsto, buď ručně nebo pomocí kuchyňského robota.
6. Zakryjte mísu utěrkou nebo potravinovou fólií a nechte těsto kynout po dobu 60 minut na teplém místě, dokud se nezdvojnásobí objem.
7. Příprava třtinové posypky (Streusel): Ve hluboké míse smíchejte mouku, mandlové lupínky, krupicový cukr a rozpuštěné máslo z mikrovlnky. Ingredience promíchejte vidličkou nebo pomocí kuchyňského robota.
8. Na válci s moukou rozválejte vykynuté těsto do obdélníku střední tloušťky. Rozprostřete vychlazený makový krém po celé ploše těsta.
9. Krátké strany těsta zahněte směrem dovnitř a začněte těsto z druhé strany zavírat do tvaru rolády. Položte ji na plech vyložený pečicím papírem a potřete vodou.
10. Rozprostřete třtinovou posypku rovnoměrně přes roládu a nechte ji odpočinout 15 minut.
11. Předehřejte troubu na 180°C a dejte plech s roládou péct asi 55 minut.
12. Příprava meruňkového džemu: Dávkovací hrníček se zahřátou meruňkovou marmeládou dejte na mírný oheň. Neustále míchejte, dokud se marmeláda nerozpustí a nestane se tekutou. Poté marmeládu sceďte přes síto.
13. Roládu vyjměte z trouby a potřete ji roztátou meruňkovou marmeládou.
14. Pro zdobení smíchejte moučkový cukr s vodou a posypte těsto tímto krémem.
Nechte roládu trochu vychladnout, nakrájejte ji na porce a podávejte s radostí.