Jablečný koláč se smetanou, který se rozpouští v ústech

Hledáte nějakou nádhernou inspiraci k odpolední kávě? Máte doma alespoň pár kousků čerstvých jablek? Ak ano, tak v tomto případe jste na správném místě! Tenhle báječný letní jablečný koláč s rozinkami vás přivede k šílenství. Nejenže nádherně vypadá, ale také skvěle chutná a okamžitě se stane ozdobou vašeho stolu a jistě si na něm najde místo i příště!

Zdroj: souspark.ru

Jablečný koláč se smetanou a rozinkami

Co budeme potřebovat:

Krém:

  • 1 žloutek
  • 25 g škrobu
  • 30 g hladká mouka
  • vanilin – podle chuti
  • 270 g mléka
  • 60 g cukr

Těsto:

  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 110 g cukr
  • 100 ml oleje
  • 110 g teplé mléko
  • 280 g hladké mouka
  • 18 g prášek do pečiva

Ostatní:

  • máslo – na vymazání formy
  • 1 jablíčko
  • 50 g rozinek
  • 1 žloutek + 2 lžíce mléka – na potíraní

Na zdobení a posypání:

  • moučkový cukr

Jak budeme postupovat:

1. Krém: Do hrnce jsi dejte žloutek, přisypejte škrob, hladkou mouku, pak přidejte vanilin, přilijte mléko a přisypejte také cukr – vyšlehejte mixérem dohladka a na mírném ohni za stálého míchání přiveďte k varu krém – vařte do zhoustnutí a po uvaření hrnec odstavte z plotny a nechejte vychladnout.

2. Těsto: Smíchejte vejce se solí a cukrem – směs šlehejte mixérem, dokud nebude nadýchaná a hustá, pak přilijte olej – šlehejte, přilijte teplé mléko – šlehejte a nakonec přisypejte prosátou mouku s práškem do pečiva – promíchejte a vypracujte husté těsto.

3. Formu vymažte máslem a nalijte do ní těsto.

Jablečný koláč se smetanou, která se rozpouští v ústech
Zdroj: souspark.ru

4. Jablíčko nakrájejte na půlměsíčky a vychladlý krém přendejte do zdobicího sáčku, ustřihněte konec a naneste ho na těsto.

5. Následně posypejte rozinkami a naaranžujte půlměsíčky jablíčka do tvaru květiny.

Jablečný koláč se smetanou, která se rozpouští v ústech
Zdroj: souspark.ru

6. Do misky jsi smíchejte žloutek s mlékem a potřete koláč, aby byl krásné zlatavý.

7. Pečte v předehřáté troubě 40-50 minut při 180 °C.

8. Po upečení koláč posypejte ještě moučkovým cukrem a podávejte ho s láskou a půvabem.

Jablečný koláč se smetanou, která se rozpouští v ústech
Zdroj: souspark.ru

Přátelé přejeme vám dobrou chuť!