Přicházíme s neskutečně chutným a sytým pokrmem pro všechny vášnivé milovníky masa – vepřové koleno s pivem v troubě! Tato lahodná kombinace vám přináší nejen bohatou chuť, ale i nezapomenutelný kulinářský zážitek, který bude výjimečně oceněn ve společnosti. Naše jednoduchá a efektní receptura vás provede procesem přípravy, takže i ti, kteří si dříve nevěřili, budou moci připravit toto lahodné jídlo jako praví mistři kuchyně. Připravte se na neodolatelnou vůni, chutnou výbavu a spoustu spokojených hostů, kteří si vychutnají toto vepřové koleno s pivem v troubě!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Vepřové koleno s pivem v troubě
Co budeme potřebovat:
- 4 vepřová kolena (přibližně 4 kg)
- sůl a mletý černý pepř podle chuti
- 4 větvičky čerstvého rozmarýnu a 4 lístky šalvěje
- 3-4 lžíce slunečnicového oleje na smažení
- 350 g cibule
- 15 g česneku
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžička hořčice
- 2 lžíce olivového oleje
- 500 ml piva
Jak budeme postupovat:
1. S pomocí ostrého nože nakrájejte kůži. Maso položte na talíř a důkladně masírujte solí ze všech stran. Na každý kousek masa dejte větvičku čerstvého rozmarýnu a lístek šalvěje a zakryjte potravinovou fólií. Nechte v lednici minimálně dvě hodiny, ideálně přes noc.
2. Maso vyjměte z lednice a odstraňte rozmarýn a šalvěj.
3. Rozehřejte hrnec s olejem, přidejte maso a smažte ho ze všech stran po dobu 2-3 minut, dokud nezíská zlatavou barvu. Opečené maso přesuňte do pekáčku.
4. Do hrnce přidejte jemně nakrájenou cibuli a celé stroužky česneku, orestujte je 2 minuty a pak je nalijte na maso.
5. V samostatné nádobě smíchejte olivový olej, hořčici, sladkou papriku a mletý černý pepř. Tímto směsí potřete maso z obou stran.
6. Do pekáčku přidejte pivo, položte na maso ještě dva lístky šalvěje, přikryjte poklicí nebo alobalem a dejte péct do trouby na 50-60 minut při teplotě 240/250 °C.
7. Po 30 minutách vyjměte pekáček, maso otočte na druhou stranu a vraťte zpět do trouby, tentokrát již bez poklice.
8. Po upečení maso vyjměte, dejte na krájecí prkénko, zakryjte alobalem a nechte odpočívat 8-10 minut.
9. Připravte omáčku: Propasírujte do malého hrníčku všechnu omáčku, která zůstala v pekáčku. Rovněž lžící dobře rozmačkejte zeleninu a seberte z ní všechnu omáčku.
10. Alobal odstraňte z masa a podávejte na talíři spolu s bramborovou kaší nebo salátem. Nezapomeňte přelít maso lžící omáčky z pekáčku.
Dobrou chuť!