Vítáme vás u našeho kulinářského dobrodružství, kde se zaměříme na skvělé domácí dresinky, které vás nadchnou svou rozmanitostí a lahodnými kombinacemi. V tomto receptu vám představíme tři úžasné varianty: koprovou pastu, dill pesto a tvarohovou pastu s koprem. Každá z těchto past má své unikátní aroma a chuťový profil, který okouzlí vaše smysly a obohatí vaše pokrmy. S naším snadno následovatelným průvodcem budete schopni připravit tyto dresinky s lehkostí a těšit se z nových a zajímavých kombinací pro vaši kuchyni. Připravte se na objevování nových chutí a na kulinářský zážitek, který zpříjemní každý soukromý i společenský stůl!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí dresinky: koprová pasta, dilli pesto a tvarohová pasta s koprem
Koprová pasta:
Co budeme potřebovat:
- 1 žloutek (65-75 g) nebo 60 ml mléka
- 150 ml rafinovaného slunečnicového oleje
- 20 ml citronové šťávy
- 1/3 lžičky soli
- 5 g hnědého cukru – (nebo jiného sladidla)
- 5 g dijonské hořčice – (sladké)
- 5 g křenové pasty
- 20 g čerstvého kopru
Jak budeme postupovat:
1. Rozklepněte vejce nebo nalijte mléko do sklenice mixéru, poté přilijte rafinovaný slunečnicový olej, citronovou šťávu, přisypejte sůl a hnědý cukr, pak přidejte dijonskou hořčici a křenovou pastu.
2. Ponořte mixér do sklenice, aby se žloutek zcela obalil. Aniž byste s ním pohybovali, začněte ingredience šlehat, dokud se nevytvoří směs. Poté ji postupně zvyšujte, aby se všechny ingredience začlenily do vytvořené směsi a pastu není nutné šlehat dohladka.
3. Do vytvořené směsi ve sklenici přidejte nasekaný kopr – pouze listy, bez stonků, pak přidejte majonézu a šlehejte dalších 20-30 sekund dohladka.
4. Pastu přendejte do nádoby s víčkem a dejte ji na nejméně 2 hodiny do lednice, aby se do ní mohly promísit všechny chutě a vůně ingrediencí.
5. Koprovou pastu použijte k přípravě zeleninových salátů nebo jiných pokrmů! Je hustá a velmi hladká. Má příjemnou koprovou příchuť a jemnou křenovou chuť.
Domácí dilli pesto:
Co budeme potřebovat:
- 60 g čerstvého kopru
- 50 g dýňových semínek – (můžete nahradit ořechy)
- 2 stroužky česneku
- nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
- šťáva vymačkaná z 1/2 citronu
- 1/3 lžičky soli
- 80 ml olivového oleje – (nebo jiného oleje)
- 1/2 chilli papričky – (čerstvé nebo sušené) – nepovinné
- 15 g parmazánu – (nebo jiného sýra) – nepovinné
Jak budeme postupovat:
1. Do nádoby mixéru dejte nasekaný kopr, dýňová semínka, stroužky česneku, nastrouhanou kůru z 1/2 citronu a přilijte citronovou šťávu, pak dochuťte solí a přilijte také olivový olej. Pokud chcete, můžete přidat 1/2 chilli papričky a strouhaný parmazán.
2. Všechny připravené ingredience velmi dobře rozmačkejte.
3. Směs přelijte do nádoby s víčkem a dejte na 2-3 hodiny do lednice, aby ztuhla.
Tvarohová pasta s koprem:
Co budeme potřebovat:
- 200 g sladkého tvarohu (granulovaného)
- 100 g 15% zakysané smetany
- 15 g hořčice se zrny
- sůl – podle chuti
- mletý černý pepř – podle chuti
- granulovaný česnek – podle chuti – (můžete použít i čerstvý česnek)
- 15 g čerstvého kopru
Jak budeme postupovat:
1. Do mísy dejte sladký tvaroh, zakysanou smetanu, zrnitou hořčici, přisypejte sůl, mletý černý pepř a granulovaný česnek podle chuti a také přidejte nasekaný kopr.
2. Všechny ingredience velmi dobře promíchejte a rozmačkejte vidličkou.
3. Pastu uložte na 30 minut do lednice a podávejte i jako pomazánku na kolečka rajčat nebo opečený chlebík, toasty…. na co len chcete!
Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!