Představujeme vám skvělý recept na slaný koláč s bílým zelím a šunkou – lahodnou kombinaci chutí, která se stane hitem vašeho jídelníčku. Tento plněný pokrm nabízí bohatou paletu chutí, kde se šťavnaté bílé zelí prolíná s lahodnou šunkou, vše zabaleno v křehkém těstě. Připravte se na kulinářskou slast, která ocení celá rodina i hosté na společenských událostech.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Slaný koláč s bílým zelím a šunkou
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 150 g másla nebo 100-150 ml oleje (tentokrát jsme použili olivový olej)
- sklenici kefíru
- 1 vejce
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 1 lžička cukru
- sůl – podle chuti
- 200-250 g mouky (1,5-2 hrnky)
Objem použité sklenice je 200 ml.
Pro náplň:
- 250-400 g bílého zelí – podle chuti
- 1 cibule
- 30-50 g másla
- 2 vejce
- sůl – podle chuti
- 1čajová lžička kmínu
- 100 g šunky
Koláč jsme pekli v kulatém plechu o průměru 28 cm. Můžete také použít menší pánev, aby jste vytvořili silnější vršky.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte náplň: Zelí nakrájejte nadrobno, dostatečně jemně, aby se uvařilo.
2. Nakrájejte cibuli na tenké půlměsíčky a slaninu na tenké a dlouhé proužky.
3. Smíchejte zelí a cibuli, přidejte kmín a sůl podle chuti.
4. Připravte těsto: Do hluboké mísy dejte vejce, kefír, rozpuštěné a vychladlé máslo nebo olej a metličkou míchejte dohladka.
5. Přidejte sůl podle chuti, cukr, jedlou sodu a míchejte.
6. Postupně přidávejte prosátou mouku a pokaždé promíchejte dohladka.
7. Sestavte koláč: Dno formy vyložte pečicím papírem nebo silikonovou fólií a boky vymažte máslem.
8. Polovinu těsta rovnoměrně rozetřete na dno připravené formy.
9. Na první vrstvu těsta rozprostřete polovinu zelí s cibulí, posypte ji proužky slaniny a slaninu přikryjte zbylým zelím.
10. Na povrch náplně položte máslo nakrájené na kousky. Poté na něj rovnoměrně nalijte rozšlehaná vejce.
11. Náplň přikryjte zbylým těstem.
12. Koláč pečte asi 40 minut do zlata v troubě vyhřáté na 200 °C.
13. Koláč vyjměte z trouby. Pokud chcete, můžete povrch potřít trochou másla, aby se leskl a poté nechte vychladnout.
14. Koláč oddělte tenkým nožem od stěn pánve, vyjměte jej z pánve a přeneste na talíř.
15. Zelný koláč naporcujte a podávejte!