Vítejte u receptu na kávový dort, který zahrnuje vše, co si můžete přát: intenzivní kávovou chuť, jemný smetanový krém a křupavou čokoládu. Tento lahodný dezert vám nabídne dokonalou rovnováhu mezi sladkostí a kávovou esencí, zatímco krémová textura a strouhaná čokoláda dodají zážitku neodolatelný rozměr.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Kávový dort zdobený jemným smetanovým krémem a strouhanou čokoládou
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 3 lžíce instantní kávy + 50 ml teplé vody
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 100 g jemně rozpuštěného másla
- 150 g mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 špetka soli
Krém:
- 1 šálek smetany
- 1/2 šálku moučkového cukru
Na zdobení:
- strouhaná čokoláda
- prosáté kakao
Jak budeme postupovat:
1. Instantní kávu nasypte do sklenice a zalijte horkou vodou – zamíchejte.
2. Vejce rozklepněte do mísy, přisypejte cukr – vyšlehejte, poté přidejte jemně rozpuštěné máslo, prosátou mouku s práškem do pečiva a špetku soli – znovu vyšlehejte.
3. Nakonec do směsi těsta přilijte instantní kávu – pokračujte ve šlehání, dokud nebude konzistence středně hustá.
4. Připravte si formu o průměru 20 cm vyloženou pečicím papírem a nalijte do ní těsto.
5. Pečte v předehřáté troubě 30 minut při 180 °C.
6. Do jiné mísy nalijte smetanu a přisypejte moučkový cukr – vyšlehejte.
7. Po uplynutí doby pečení zkontrolujte, zda je koláč upečený, a pokud ano, vyjměte ho z trouby, poté z formy, pak odstraňte pečicí papír a rozkrojte ho napůl.
8. Spodní část těsta natřete krémem a přikryjte druhou půlkou těsta, kterou znovu potřete krémem a nakonec ozdobte – posypejte strouhanou čokoládou nebo prosátým kakaem.
9. Podávejte ho s láskou a velkou chutí!
Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!