Vítejte u receptu na neodolatelný čokoládovo-arašídový dort, jehož hlavní hvězdou je jemný krém z kondenzovaného mléka. Tato sladká symfonie chutí vám přinese dokonalou kombinaci čokolády a arašídů, doplněnou o krémovou slast z kondenzovaného mléka. S naším krok za krokem průvodcem vytvoříte tento dezert snadno i s precizností špičkového cukrářského umění. Připravte se na dobrodružství, které probudí vaše smysly a uspokojí touhu po dokonalém dezertu. Pojďte se s námi ponořit do světa sladkého umění a vytvořit nezapomenutelný čokoládovo-arašídový dort!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Čokoládovo-arašídový dort s jemným krémem z kondenzovaného mléka
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 180 g mouky – 9 lžic
- 150 g cukru – 7,5 lžíce
- 3 g prášku do pečiva – 2/3 lžičky
- 5 g jedlé sody – 2/3 lžičky
- 2 g soli – 1/2 lžičky
- 80 ml rafinovaného slunečnicového oleje – 8 lžic
- 2 vejce
- 60 g kakaového prášku – 6 lžic
- 150 ml horké vody
Na krém:
- 150 g másla
- 300 g karamelizovaného kondenzovaného mléka
- 150 g pražených arašídů – můžete je nahradit jinými ořechy
Máslo a karamelizované kondenzované mléko na krém musí mít pokojovou teplotu!!!
Na polevu:
- 40 ml mléka (4 polévkové lžíce)
- 60 g másla
- 100 g hořké čokolády 50%
Z těchto surovin vznikne obdélníkový koláč o hmotnosti 1360 g, rozměrech 15 x 18,5 cm a výšce 7,5 cm.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: Mouku prosejte do hluboké mísy, pak přisypejte cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl – promíchejte metličkou.
2. Poté přilijte rafinovaný slunečnicový olej a přidejte rozklepnuté vejce – smíchejte stěrkou a metličkou dohladka.
3. Kakaový prášek nasypejte do samostatné misky a zalijte ho horkou vodou – velmi dobře promíchejte stěrkou, aby se nevytvořily hrudky.
4. Následně do těsta ihned přidejte kakaovou směs – promíchejte stěrkou dohladka.
5. Těsto přeneste na obdélníkový plech o rozměre (32 x 39 cm) vyložený pečicím papírem – rovnoměrně rozetřete.
6. Těsto pečte 10-12 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
7. Vyjměte upečené těsto z trouby a ihned uhlaďte okraje (zbylé kousky můžete rozemlít a použít k ozdobení okrajů koláče) – rozdělte je na 4 stejné díly a nechejte malé vršky vychladnout na mřížke.
8. Mezitím připravte krém: Pražené arašídy rozdrťte mixérem nebo nožem.
9. Měkké máslo při pokojové teplotě šlehejte mixérem na vysoké otáčky 4-5 minut, dokud není nadýchané a bělavé.
10. Do másla postupně vmíchejte po lžících zkaramelizované kondenzované mléko a pokaždé promíchejte dohladka. Je důležité, aby teplota těchto dvou složek byla stejná!
11. Pak do krému přidejte nasekané arašídy – velmi dobře promíchejte.
12. Poté překryjte vrcholy a na ně rozetřete 1/3 připraveného krému. Vrchní vrstvu není třeba mazat: Položte ji lícem dolů, aby měl koláč hladší povrch a každý vršek na dort také trochu přitlačte, aby dobře přilnul ke spodní vrstvě krému a uložte ho do lednice.
13. Máslo a mléko zahřejte téměř k bodu varu na mírném ohni nebo v mikrovlnné troubě. Nalijte je do vhodné mísy a přidejte čokoládu nalámanou na kousky, pak nechte je 30-60 vteřin působit a pak je promíchejte dohladka.
14. Vzniklou polevu rovnoměrně rozetřete po povrchu dortu a přikryjte dort potravinovou fólií, poté uložte do lednice, dokud poleva neztuhne.
15. Dort můžete nechat tak, jak je, nebo ho ozdobit podle vlastního vkusu.
16. Podávejte ho s láskou a velkou chutí.
Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!