Vítejte u receptu na fantastický dort s ořechy, doprovázený lákavým čokoládovým krémem! Tato vynikající sladká kombinace vás zavede do světa bohatých ořechových chutí, které se nádherně snoubí s hladkým a působivým čokoládovým krémem. S naším jednoduchým kuchařským průvodcem si zaručeně poradíte s přípravou tohoto dezertu, který bude královnou každého stolu.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Dort s ořechy a čokoládovým krémem
Co budeme potřebovat:
Pro vrchní části:
- 10 vaječných bílků
- 240 g moučkového cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 400 g ořechů
Na krém:
- 10 žloutků
- 160 g moučkového cukru
- 100 ml mléka
- 200 g másla
- 1 lžíce kakaového prášku
Na ozdobu:
- 40-50 g hořké nebo mléčné čokolády
Jak budeme postupovat:
1. Opatrně oddělte bílky od žloutků, aby se žádný žloutek nedostal do bílků, pak bílky vložte do hluboké, suché a odmaštěné mísy.
2. Připravte vrcholky: Bílky a moučkový cukr smíchejte metličkou – vyšlehejte je mixérem a postupně zvyšujte rychlost z nízké na vysokou, dokud se neobjeví tuhé špičky.
3. Následně přisypejte kukuřičný škrob – míchejte stěrkou rychlými krouživými pohyby směrem zdola nahoru a vždy ve stejném směru.
4. Potom postupně ve 3 fázích vmíchejte nasekané vlašské ořechy, opražené na suché pánvi a vychladlé. Stejně opatrnými pohyby promíchejte stěrkou.
5. Vzniklé těsto opatrně přeneste na standardní plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně ho rozetřete.
6. Těsto pečte 45 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
7. Po upečení ho ihned vyklopte na další kus pečicího papíru. Ještě horké opatrně oddělte od papíru, na kterém se peklo a nechejte zcela vychladnout.
8. Poté uhlaďte okraje a rozkrojte je na 3 stejné vrcholy, které jsou měkké, nadýchané a pružné.
9. Připravte krém: Žloutky a moučkový cukr smíchejte metličkou dohladka. Poté šlehejte mixérem na vysoké otáčky po dobu 5 minut, dokud nebude směs nadýchaná, vláčná a bělavá.
10. Postupně ve 3 fázích přilijte mléko a opatrnými tahy směrem nahoru promíchejte stěrkou.
11. Vzniklou směs přelijte do hrnce se silným dnem a krém zahřívejte na mírném ohni, dokud nezhoustne a nedosáhne teploty 90 °C (nemusíte ji přivést k bodu varu), a to za stálého míchání.
12. Přeneste krém do čisté mísy, pak ho přikryjte fólií tak, aby přišel do přímého kontaktu s povrchem a nechejte zcela vychladnout.
13. Měkké máslo šlehejte mixérem na vysoké otáčky: několik minut, dokud není nadýchané a bělavé.
14. Do žloutků přidejte vyšlehané máslo a přisypejte kakaový prášek, poté s lžící nebo stěrkou promíchejte dohladka.
15. Sestavte dort: Těsto položte na talíř a potřete 1/3 připraveného krému.
16. Po uhlazení okrajů těsta a nastrouhané čokolády posypte povrch dortu drobenkou z mletí zbylých kousků.
17. Podávejte ho s láskou a velkou chutí – Chutná božsky!
Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!