Tvarohový koláč je však považován za jeden z nejkřehčích a nejšťavnatějších. Faktem je, že tvaroh a kefír jsou v těstě dokonale spojeny, což dává pečení zvláštní efekt. Sladkou tečku v podobě chutného koláče ocení všichni. Se šálkem skvělé kávy si budete připadat jako na obláčku.
Recept na tvarohový koláč s kefírem:
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 5 vajec
- 200 cukru
- špetka soli
- 120 ml rostlinný olej
- 120 ml kefír
- 280 g hladká mouka
- 1 lžíce prášek do pečiva
- 300 g tvaroh
Na zdobení a posypání:
- 3 lžíce moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. V hluboké míse rozšlehejte 4 vejce, přisypejte cukr a sůl – šlehejte mixérem, dokud nevznikne bílá tekutá směs. Do této směsi vlijte kefír a rostlinný olej – vyšlehejte mixérem dohladka.
2. Do vaječné směsi po troškách prosejte mouku s práškem do pečiva a těsto uhněťte stěrkou.
3. Dno pečicí formy vymažte máslem, pak nalijte těsto na dno a rovnoměrně ho rozetřete po povrchu.
4. Do tvarohu zašlehejte 1 vejce, přisypte moučkový cukr a pomocí ponorného mixéru rozmixujte tvaroh na krémovou směs.
5. Tvarohovou směs přendejte do cukrářského sáčku a na povrchu těsta vytvořte z tvarohu mřížkový vzor.
6. Koláč pečte v předehřáté troubě při 180 stupních 40-45 minut.
7. Po upečení koláč posypejte moučkovým cukrem a podávejte ho s láskou a grácií.
Přátelé přejeme vám dobrou chuť