Recept na domácí švestkové koláče

Dnes se společně vydáme na cestu do minulosti, abychom objevili tajemství jedinečného receptu na Domácí švestkové koláče, který se předává generacemi v naší rodině. Tato lahodná sladkost v sobě nese nejen chuť dětství, ale i moudrost a tradice naší babičky, která nás naučila, že nejlepší jídla se vyrábějí s láskou a trpělivostí.

Zdroj: Vendula Kočková
Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 1 kg hladké mouky
  • 400 ml vlažného mléka
  • 150 g cukru
  • 1 kostka droždí (cca 42 g)
  • 150 g tuku (např. sádlo nebo máslo)
  • 3 žloutky
  • 2 špetky soli
  • 1 vanilkový cukr
  • Trochu citronové kůry

Náplň:

  • Maková náplň
  • Švestky

Drobenka:

  • Cca 100 g hladké mouky
  • Cca 100 g cukru
  • Cca 80 g másla (na pokojové teplotě)

Jak budeme postupovat:

1) Připravte kvásek: Vezměte cca 100 ml vlažného mléka, rozdrobte do něj droždí a přidejte lžíci cukru. Nechte chvíli odpočinout, dokud se nevytvoří pěna.

2) V míse smíchejte hladkou mouku, 150 g cukru, špetky soli, vanilkový cukr a citronovou kůru.

3) Přidejte rozpuštěný tuk a promíchejte.

4) Poté přidejte 3 žloutky a kvásek. Postupně přilévejte zbývající vlažné mléko a dobře promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.

5) Těsto nechte v míse zakryté utěrkou na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. To může trvat přibližně 1-2 hodiny.

6) Mezitím si připravte drobenku: Smíchejte hladkou mouku s cukrem a poté přidejte na pokojové teplotě změklé máslo. Pracujte rukama, dokud nedostanete drobenkovou konzistenci. Dejte stranou.

7) Po vykynutí těsta ho rozdělte na menší kousky, které pak vyválejte na placky, z nichž vytvoříte malé koláčky.

8) Na každou placku nanesete makovou náplň a na ni položte vykrojené švestky (odstraňte pecky).

9) Na vrch posypte připravenou drobenkou.

10) Plech s koláčky dejte do předehřáté trouby na 180°C a pečte, dokud nebudou koláčky zlatavé (cca 15-20 minut).

11) Hotové švestkové koláče nechte chvíli vychladnout a podávejte teplé nebo studené, podle chuti.

Můžete si je vychutnat kávou nebo čajem a sdílet s rodinou a přáteli. Dobrou chuť!