Poctivé domácí skořicové šneky: Recept s tajnou přísadou pro extra vláčnost!

Milovníkům skořice budou díky tomuto receptu jásat chuťové pohárky. V dnešním příspěvku se s Vámi totiž podělíme o recept na ty nejlepší skořicové šneky, které Vás překvapí svou vláčnou konzistencí – a to kvůli tajné ingredienci.

Jedná se o sladkou pochoutku, která je vhodná jak ke snídani, tak ke kafíčku. A ačkoli si můžeme skořicové šneky zakoupit v mnoha obchodech, nic nepřekoná ty domácí. Jen si to představte – čerstvě upečené skořicové rolky – také se Vám sbíhají sliny?

Klíčovým krokem pro extra vláčnost je před před pečením zalití šneků smetanou. Díky této ingredienci jsou šneky mazlavé, vláčné a bohaté na chuti. Věříme, že jakmile tento recept vyzkoušíte, stane Vaším oblíbeným na další roky!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Skořicové šneky
Zdroj: PrimaInspirace

Domácí skořicové šneky

Co budeme potřebovat:

– na těsto:

  • hrnek teplého mléka
  • 2 1/2 lžičky suchého droždí
  • 2 vejce pokojové teploty
  • 1/3 hrnku změklého másla
  • lžička soli
  • 1/2 hrnku krystalového cukru
  • 4 1/2 hrnku mouky

– na náplň:

  • 1/2 hrnku změklého másla
  • hrnek hnědého / třtinového cukru
  • 2 lžíce skořice
  • tajná ingredience – smetana ke šlehání

Jak budeme postupovat:

(1) Nalijte teplé mléko do mísy a vsypte droždí. Poté přidejte vejce, máslo a cukr. Míchejte, dokud se vše nespojí. Použít můžete stojatý mixér. My používáme ruční a svou práci také odvede dobře.

(2) Dále přidejte sůl a 4 šálky mouky (1/2 šálku si dejte stranou a přidejte pouze, pokud to je potřeba). Míchejte pomocí šlehače tak dlouho, dokud se ingredience nespojí. Směs nechte 5 minut odpočinout, aby měla mouka čas nasáknout tekutiny. V této fázi těsto není ještě zpracované dohladka – pouze chceme, aby se suroviny propíchaly.

(3)  V dalším kroku odeberte těsto ze šlehače a vyjměte ho. Místo šlehače do mixéru připojte hák na těsto a šlehejte na střední rychlosti. Podle potřeby přidejte zbytek mouky, aby vzniklo hladké a pružné těsto (5-7 minut). Hníst můžeme i ručně. (Neděste se toho, že těsto lepí. To je v pořádku! V tuto chvíli se nenechte zlákat přidáním další mouky. Obvykle přidáváme asi 4 1/2 šálků, ale začněte vždy se 4 šálky.)

Přečtěte si také recept na výborné skořicové věnečky.

(4) Stěrkou vyjměte těsto z mísy a vložte jej do vymazané velké mísy. Tu přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte kynout, dokud se těsto nezdvojnásobí (30 minut). (Ke kynutí můžete využít troubu – nechte ji na 2 minuty pořádně zahřát, potom ji vyplněte a můžete tam dát mísu s těstem).

(5) Zatímco těsto kyne, připravte si skořicovou náplň. Ve střední míse smíchejte měkké máslo, hnědý cukr a skořici a míchejte, dokud se vše dobře nespojí.

(6) Nakynuté těsto posypte moukou a vyklopte ho na moukou vysypaný vál  a vrch těsta posypte další moukou. Těsto poté rozválejte na obdélník.

(7) Gumovou stěrkou uhlaďte skořicovou náplň po celém obdélníku těsta. Můžete použít i prsty.

(8) S motáním začněte na delším konci a těsto svinujte do husté rolky. Nakrájejte na cca 12 plátků a vložte do pekáče, který jste předem vymazali máslem. Pekáč zakryjte a nechte šneky kynout dalších 20 minut.

Recept na domácí skořicové šneky
Zdroj: Primainspirace.cz

(9) Předehřejte troubu na 190 °C a ohřejte si smetanu ke šlehání. Neměla by být příliš horká, ale na dotek teplá.

(10) Jakmile narostou, nalijte na jejich vrch smetanu a nechte ji vsáknout dovnitř a kolem šneků.

(11) Pečte na 190 stupňů po dobu 20-22 minut, dokud nejsou šneky lehce zlatohnědé (čas se bude lišit podle toho, jak velké rolky jsou, jaký typ pekáče máme, nebo jak blízko jsou rolky u sebe). Pokud příliš hnědnou, zbývající dobu pečení volně přikryjte alobalem.

(12) Takto budou skořicové šneky delikátní. Pokud byste ovšem jejich chuť chtěli ještě pozdvehnout vyšší úroveň, lze je ještě pomazat polevou podle chuti.

skořicové rolky
Tastesoflizzyt.com