Vítejte ve světě nebesky chutných pochoutek! Přinášíme vám jednoduchý koláč se smetanovo-tvarohovým krémem, který vás okouzlí svou lehkostí a krémovou dokonalostí. Pokud hledáte dezert, který zaujme vaše chuťové buňky, jste na správném místě! S naším receptem na tento dokonalý koláč dosáhnete jedinečné kombinace jemného tvarohu a svěží smetany, která se rozplyne na jazyku. Připravte si osvěžující a snadno připravitelnou pochoutku, která se stane oblíbeným dezertem u vás doma i u vašich hostů. Zkuste tento sladký pohár radosti a dobroty ještě dnes!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Jednoduchý koláč se smetanovo-tvarohovým krémem
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 300 g mouky
- 50 g cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1 prášek do pečiva
- 100 g másla
Pro náplň:
- 500 g sladkého tvarohu (libovolný obsah tuku, ale ne odtučněný)
- 150 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
- 3 velká vejce nebo 4 malá vejce
- 100-150 ml sladké smetany – (libovolný obsah tuku, pokud nemáte sladkou smetanu, můžete ji nahradit velkým vejcem).
Do tvarohové směsi můžete přidat jakékoli sušené ovoce.
Koláč jsme upekli v kulaté formě o průměru 22 cm.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: Ve vhodné míse smíchejte prosátou mouku, přisypejte cukr, sůl a přidejte prášek do pečiva.
2. Studené máslo nastrouhejte na velkým struhadlem a přidejte ho k přísadám v misce, pak rychle promíchejte rukama, abyste získali hladké těsto.
3. Těsto uložte do lednice, aby se máslo ve směsi nerozpustilo.
4. Připravte náplň: Do hluboké mísy dejte tvaroh, přisypte moučkový cukr, vanilkový cukr, přidejte rozklepnuté vejce a přilijte sladkou smetanu – vše rozmixujte v mixéru do hladké a homogenní hmoty.
5. Vytvarujte koláč: Písečné těsto rozdělte na dvě nestejné části – 1/3 a 2/3.
6. Větší část těsta přeneste na plech vyložený pečicím papírem, pak ho rovnoměrně rozetřete, také vytvarujte i okraje budoucího koláče a následně nalijte náplň do připraveného těsta.
7. Zbylé těsto rozetřete na povrch náplně, lžící ji jemně přitlačte, aby nezůstaly žádné nerovnosti.
8. Koláč pečte 40-50 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Pokud začne příliš rychle hnědnout, snižte teplotu v troubě – koláč by měl pěkně vykynout a zhnědnout.
9. Potom ho nechejte vychladnout na pokojovou teplotu, aniž byste je vyndávali z pánve. Po vychladnutí trochu ztuhne a potom ho vyjměte z pánve.
10. Podávejte ho s láskou a velkou chutí.
Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!