Minerální hnojiva: Proč nejsou vhodná pro vaši zahradu a čím je nahradit

Mnozí zahrádkáři při péči o své rostliny hledí pod ruce profesionálních velkopěstitelů a inspirují se jejich postupy. Bohužel, při komerčním pěstování plodin je na prvním místě výnos, a tak velkopěstitelé často používají minerální hnojiva, která sice zaručují vysoké výnosy, ale zároveň znehodnocují půdu a ničí životní prostředí. Eroze půdy nebo znečištěné vodní toky plné průmyslových hnojiv jsou pak důsledky takového počínání. Čím minerální hnojiva nahradit, aby se z vaší zahrady nestala mrtvá poušť?

Minerální hnojiva, jako je například oblíbený KRISTALON, patří na pultech obchodu mezi ta nejběžnější a mnoho profesionálních zemědělců a zahradníků je úspěšně používá. Minerální hnojiva mohou být pevná nebo tekutá a obsahují živinové látky ve formě minerálních solí. Jejich výhodou je, že umožňují rostlinám přijímat živiny okamžitě bez předchozího rozložení půdními organismy, jako je tomu u organických hnojiv. Cena za tuto efektivitu je však nemalá a dlouhodobé používání minerálních hnojiv může zdevastovat půdu ve vaší zahradě.

Nevýhody minerálních hnojiv při outdoor pěstování

  • Vymírání prospěšných mikroorganismů: V půdě žijí myriády mikroorganismů (bakterií, hub, hmyzu), které rozkládají zbytky uhynulých rostlin a zvířat na potravu pro rostliny. Minerální soli tyto prospěšné mikroby zabíjí, a tak dochází k zastavení přirozeného koloběhu živin v půdě. Následkem toho ztrácejí rostliny schopnost získávat výživu z půdy obvyklým způsobem a stávají se na minerálních hnojivech závislé.
  • Vyplavování hnojiv z půdy: Minerální hnojiva obsahují ve vodě rozpustné soli, které se z půdy snadno vyplavují. Stačí pořádný déšť a vaše poslední dávka hnojiv proteče substrátem bez toho, aby měla na rostliny účinek. Vyplavování hnojiv do vodních toků poškozuje přírodu a nadměrné užívání minerálních solí způsobuje celosvětově nemalé ekologické potíže.
  • Menší odolnost rostlin: Rostliny navyklé na příjem živin z minerálních hnojiv mají prokazatelně nižší obranyschopnost a při jejich pěstování je často nutné používat nebezpečné herbicidy a pesticidy.
  • Riziko přehnojení: Minerální hnojiva působí velmi rychle, a proto s nimi hrozí přehnojení substrátu. Příliš vysoké dávky minerálních solí spálí kořeny rostlin a nenávratně je poškodí.

Čím nahradit minerální hnojiva při outdoor pěstování?

Pokud potřebujete dodat rostlinám živiny rychle a precizně, ale chcete se vyhnout minerálním solím poškozujícím půdu, poohlédněte se poorganických hnojivech pro outdoor pěstování. Ta oproti minerálním hnojivům neohrožují půdní mikroorganismy, vyplavují se z půdy pomaleji, posilují imunitu rostlin a snižují riziko přehnojení. Při výběru organických hnojiv se držte těchto tří pravidel:

  • Chtějte certifikát pro použití v bio zemědělství: Toto označení je zárukou, že se do vaší půdy ani úrody nedostanou žádné škodlivé látky. Na českém trhu je držitelem tohoto certifikátu například řada organických hnojiv BIOCANNA od holandského výrobce CANNA.
  • Vybírejte hnojiva pro univerzální použití: Různé druhy rostlin mají odlišné nároky na výživu, ale nikdo nechce doma skladovat desítky typů hnojiv. Kvalitní sada hnojiv by měla obsahovat složku pro růst, květ a stimulátor kvetení, jako je tomu například u organických hnojiv Biobizz.

 

  • Nebojte se neobvyklých příměsí: Některá organická hnojiva mohou obsahovat neobvyklé příměsi. Výrobce Plagron přidává do svých hnojiv výtažky z řas, které posilují vitalitu rostlin a pomáhají předcházet šoku z přesazení.

Navrácení vitality půdě poškozené minerálními hnojivy

Pokud jste se po přečtení předchozích řádků zalekli, že už léta poškozujete půdu ve své zahradě minerálními hnojivy, nezoufejte! Organická hnojiva pro outdoor pěstování obsahují kromě živin i prospěšné mikroorganismy, které po nějakém čase substrát kolonizují a navrátí do vaší zahrady přirozenou rovnováhu. Proces revitalizace půdy urychlíte, když substrát obohatíte o kvalitní kompost (případně vermikompost) a vyhnete se používání herbicidů a pesticidů