Vařený džem z karamelizovaných jahod – Připravený na pánvi!

Karamelizované jahody jsou výbornou a neodolatelně sladkou pochoutkou, kterou můžete jednoduše připravit na pánvi. Pokud milujete ovocné lahůdky plné chuti, tento vařený džem z karamelizovaných jahod je pro vás tou pravou volbou. Přinášíme vám jednoduchý recept, kterým si můžete dopřát sladkou rozkoš k snídani nebo svačince. Připravte si hrníček dobré kávy a dejte se do vaření!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Vařený džem z karamelizovaných jahod - Připravený na pánvi!
Zdroj: retete-usoare.eu

Vařený džem z karamelizovaných jahod

Co budeme potřebovat:

  • 1 kg jahod
  • 1 kg cukru
  • 3 lžíce vody – (30 ml)
  • 1/3 čajové lžičky citronové soli – (3 g)

Z těchto surovin jsme získali 1,3 litru džemu.


Jak budeme postupovat:

1. Sklenice a víčka důkladně umyjte jedlou sodou. Do každé sklenice nalijte 50 ml vody a zahřívejte je 6-7 minut v mikrovlnné troubě, aby se sterilizovaly. Víčka vařte 5 minut v hrnci s vodou a poté je překlopte na čistou kuchyňskou utěrku.

Vařený džem s karamelizovaných celých jahod - Připravený na pánvi!
Zdroj: retete-usoare.eu

2. Jahody omyjte pod tekoucí vodou a odstraňte stopky. Vložte je do mísy vyložené papírovými utěrkami, které pohltí vodu z nich odtékající.

Vařený džem s karamelizovaných celých jahod - Připravený na pánvi!
Zdroj: retete-usoare.eu

3. Nalijte vodu do litinové pánve s těžkým dnem a vsypejte jahody.

Vařený džem s karamelizovaných celých jahod - Připravený na pánvi!
Zdroj: retete-usoare.eu
Vařený džem s karamelizovaných celých jahod - Připravený na pánvi!
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Pánev postavte na mírný oheň a za častého míchání na ní 5-6 minut vařte jahody od bodu varu – uvolní šťávu a začnou karamelizovat.

Vařený džem s karamelizovaných celých jahod - Připravený na pánvi!
Zdroj: retete-usoare.eu

5. Postupně ve 3 fázích přisypávejte cukr a pokaždé míchejte, dokud není hmota hladká.

Vařený džem s karamelizovaných celých jahod - Připravený na pánvi!
Zdroj: retete-usoare.eu
Vařený džem s karamelizovaných celých jahod - Připravený na pánvi!
Zdroj: retete-usoare.eu

6. Následně přidejte citronovou sůl – (pomáhá udržet jasnou barvu jahod) – míchejte.

Vařený džem s karamelizovaných celých jahod - Připravený na pánvi!
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Vařte džem 10-12 minut od varu na mírném ohni za stálého míchání.

Vařený džem s karamelizovaných celých jahod - Připravený na pánvi!
Zdroj: retete-usoare.eu
Vařený džem s karamelizovaných celých jahod - Připravený na pánvi!
Zdroj: retete-usoare.eu

8. Po uvaření džem stáhněte z ohně, pak odstraňte trochu pěny z povrchu (neodstraňujeme všechnu pěnu, protože se později usadí a neovlivní kvalitu džemu).

Vařený džem s karamelizovaných celých jahod - Připravený na pánvi!
Zdroj: retete-usoare.eu
Vařený džem s karamelizovaných celých jahod - Připravený na pánvi!
Zdroj: retete-usoare.eu

9. Džem přelijte do sterilizovaných sklenic a zcela je naplňte. Pokud se na povrchu vytvoří pěna, odstraňte ji a přidejte ještě trochu sirupu.

Vařený džem s karamelizovaných celých jahod - Připravený na pánvi!
Zdroj: retete-usoare.eu

10. Sklenice zakryjte sterilizovanými víčky a pevně je uzavřete. Obraťte je dnem vzhůru a nechte je 3 dny chladnout.

Vařený džem s karamelizovaných celých jahod - Připravený na pánvi!
Zdroj: retete-usoare.eu

11. Uložte džem na skladovací místo a Uchovávejte ji v kuchyňské skříňce.

12. Podávejte ji v chladném období a vychutnejte si její báječnou chuť!

Vařený džem s karamelizovaných celých jahod - Připravený na pánvi!
Zdroj: retete-usoare.eu
Vařený džem s karamelizovaných celých jahod - Připravený na pánvi!
Zdroj: retete-usoare.eu

Přátelé, přejeme vám dobrou sladkou chuť!