Karamelizované jahody jsou výbornou a neodolatelně sladkou pochoutkou, kterou můžete jednoduše připravit na pánvi. Pokud milujete ovocné lahůdky plné chuti, tento vařený džem z karamelizovaných jahod je pro vás tou pravou volbou. Přinášíme vám jednoduchý recept, kterým si můžete dopřát sladkou rozkoš k snídani nebo svačince. Připravte si hrníček dobré kávy a dejte se do vaření!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Vařený džem z karamelizovaných jahod
Co budeme potřebovat:
- 1 kg jahod
- 1 kg cukru
- 3 lžíce vody – (30 ml)
- 1/3 čajové lžičky citronové soli – (3 g)
Z těchto surovin jsme získali 1,3 litru džemu.
Jak budeme postupovat:
1. Sklenice a víčka důkladně umyjte jedlou sodou. Do každé sklenice nalijte 50 ml vody a zahřívejte je 6-7 minut v mikrovlnné troubě, aby se sterilizovaly. Víčka vařte 5 minut v hrnci s vodou a poté je překlopte na čistou kuchyňskou utěrku.
2. Jahody omyjte pod tekoucí vodou a odstraňte stopky. Vložte je do mísy vyložené papírovými utěrkami, které pohltí vodu z nich odtékající.
3. Nalijte vodu do litinové pánve s těžkým dnem a vsypejte jahody.
4. Pánev postavte na mírný oheň a za častého míchání na ní 5-6 minut vařte jahody od bodu varu – uvolní šťávu a začnou karamelizovat.
5. Postupně ve 3 fázích přisypávejte cukr a pokaždé míchejte, dokud není hmota hladká.
6. Následně přidejte citronovou sůl – (pomáhá udržet jasnou barvu jahod) – míchejte.
7. Vařte džem 10-12 minut od varu na mírném ohni za stálého míchání.
8. Po uvaření džem stáhněte z ohně, pak odstraňte trochu pěny z povrchu (neodstraňujeme všechnu pěnu, protože se později usadí a neovlivní kvalitu džemu).
9. Džem přelijte do sterilizovaných sklenic a zcela je naplňte. Pokud se na povrchu vytvoří pěna, odstraňte ji a přidejte ještě trochu sirupu.
10. Sklenice zakryjte sterilizovanými víčky a pevně je uzavřete. Obraťte je dnem vzhůru a nechte je 3 dny chladnout.
11. Uložte džem na skladovací místo a Uchovávejte ji v kuchyňské skříňce.
12. Podávejte ji v chladném období a vychutnejte si její báječnou chuť!
Přátelé, přejeme vám dobrou sladkou chuť!