Šumavská hovězí pečeně s houskovým knedlíkem

Dnes se společně vypravíme na kulturní cestu do srdce Šumavy, kde budeme vařit a ochutnávat šumavskou hovězí pečeni. Tento tradiční pokrm, známý svým bohatým a intenzivním aroma, nás zavede na horské vrcholy, kde vůně divočiny a koření spolu tančí ve skvělé harmonii.

Náš recept na šumavskou hovězí pečeni spojuje křupavou slaninu, výtečné hovězí maso a skvělé koření, které se prolnou v jedinečnou chuťovou symfonii.

Zdroj: Ludmila Vojtíšková
Co budeme potřebovat:
  • 1 kg hovězího zadního (např. roštěnec)
  • 100 g zmrzlé slaniny (na plátky)
  • Sůl s medvědím česnekem podle chuti
  • Koření divočiny (koření dle vlastního výběru, např. pepř, kmín, nové koření, bobkový list)
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 1 větší cibule (pokrájená na plátky)
  • 1 kelímek mražené kořenové zeleniny
  • 50 g sušených hub (předem namočených vodou)
  • Voda (na podlití)
  • 1 lžíce základní omáčky nebo škrobu (na zahuštění omáčky)
  • 100 ml smetany (kysané nebo smetana na vaření)
  • Citronová šťáva (dle chuti)
Zdroj: Ludmila Vojtíšková
Zdroj: Ludmila Vojtíšková

Jak budeme postupovat:

1) Hovězí zadní prošpikujte proužky zmrzlé slaniny. Solte maso s medvědím česnekem a obalte ho v koření divočiny.

2) Na pánvi rozehřejte sádlo nebo olej a na něm opečte maso z každé strany, aby získalo krásnou zlatohnědou barvu.

3) Přidejte pokrájenou cibuli, trochu podlijte a přidejte bobkový list, nové koření a celý pepř.

4) Pečte maso v předem vyhřáté troubě na 180°C po dobu asi hodiny nebo dokud nebude maso poloměkké.

5) Poté odřízněte polovinu pečeně a tu dejte do hrnce (papiňáku) na vyškvařenou slaninu spolu s polovinou pečené cibule a výpekem.

6) Přidejte mraženou kořenovou zeleninu a namočené sušené houby včetně vody, ve které se namáčely.

7) Pokračujte v dušení v hrnci (papiňáku) až do měkka maso, což by mohlo trvat přibližně půl hodiny.

8) Maso vyjměte ze směsi a dejte stranou. Omáčku zahustěte základní omáčkou nebo škrobem a nechte ji provařit.

9) Nakonec omáčku zjemněte smetanou a dochuťte ji solí a citronovou šťávou podle své chuti.

10) Maso nakrájejte na tenké plátky a podávejte s omáčkou, kořenovou zeleninou a přílohou dle vašeho výběru (např. brambory, knedlíky).

Tato šumavská hovězí pečeně je lahodným a chutným pokrmem, který připomene atmosféru horských krajů a navodí vám pravou kulinářskou rozkoš. Užijte si tento požitek z výjimečného jídla a překvapte své blízké jedinečnou chuťovou kombinací. Dobrou chuť!