Vítejte v naší sladké pekárně, kde dnes rozvíříme vzpomínky na klasický dort “Spartak” s moderním twistem! Přinášíme vám lahodný medově-čokoládový dort “Spartak” s krémovou nádivkou, který vás okouzlí svou sladkostí a jemnou vanilkovou chutí. Tento tradiční dezert se těší velké oblibě po celém světě a my vám přinášíme jednoduchý recept, abyste si jej mohli snadno připravit i doma. Připravte se na chuťovou explozi a poznávací cestu do světa nádherných dortů!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Medově-čokoládový dort “Spartak” s vanilkovým krémem
Co budeme potřebovat:
Na krém:
- 2 středně velká vejce
- 100-150 g cukru (my jsme přidali 100 g a získali jsme středně sladký dort, pokud máte rádi velmi sladké dezerty, přidejte do krému 150 g cukru)
- 40 g kukuřičného škrobu
- 500 ml mléka
- 10 g vanilkového cukru
- 80-100 g měkkého másla – při pokojové teplotě
Na těsto:
- 100 g másla
- 100 g medu
- 1 lžičku jedlé sody
- 3 středně velká vejce
- 1 špetka soli
- 100 g cukru
- 200 g mouky
- 30 g kakaového prášku
Jak budeme postupovat:
1. Připravte krém: Vejce rozklepněte do mísy, pak přisypejte cukr, kukuřičný škrob a přilijte trochu mléka (50-70 ml) – míchejte metličkou dohladka.
2. Poté vzniklou směs vlijte do zbývajícího mléka nalitého do hrnce se silným dnem – velmi dobře promíchejte.
3. Krém vařte na mírném ohni 60 sekund od okamžiku, kdy se objeví první bublinky, a neustále míchejte, poté krém stáhněte z ohně, přisypte do něj vanilkový cukr – míchejte.
4. Po uvaření přeneste krém do suché mísy a pro rychlejší zchlazení vložte mísu do nádoby se studenou vodou. Při přípravě krému jej každých 5 minut promíchejte, aby se povrch nevysušil.
5. Měkké máslo o pokojové teplotě šlehejte mixérem na vysoké otáčky: 3-4 minuty, dokud není nadýchané a bělavé.
6. Pak postupně po lžících vmíchejte uvařený a vychladlý krém do másla a pokaždé promíchejte dohladka. Je důležité, aby teplota krému odpovídala teplotě másla, aby nevznikl příliš řídký nebo hrudkovitý krém.
7. Připravte si vrcholky: Máslo, med a jedlou sodu dejte do hrnce s těžkým dnem. Za stálého míchání je zahřívejte na mírném ohni, dokud se úplně nerozpustí a výsledná směs nebude velmi pěnivá. Pak směs 1-2 minuty povařte, dokud nezíská karamelový nádech, a odstavte z ohně, poté nechejte trochu vychladnout, aby už nebyla horká.
8. Vejce vyšlehejte se špetkou soli do pěny pomocí mixéru na vysoké otáčky. Pak do nich postupně přisypávejte cukr a pokračujte v míchání po dobu 3-4 minut.
9. Za stálého míchání postupně vmíchejte teplou směs másla a medu do vajec.
10. Do vzniklé směsi přisypejte prosátou mouku spolu s kakaovým práškem – míchejte stěrkou krouživými pohyby směrem nahoru.
11. Těsto rozdělte na 2 stejné díly o hmotnosti asi 330 g.
12. Každou část těsta rovnoměrně rozetřete na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou fólií tak, abyste získali obdélníkové těsto o rozměrech asi 29 x 40 cm.
13. Pečte těsto 8-10 minut, dokud není hotové, v troubě předehřáté na 180 °C.
14. Ještě horké těsto uhlaďte na okrajích, poté každou z nich rozkrojte na 2, 3 nebo 4 stejné díly pomocí kolečka na pizzu.
15. Nechejte díly – vrcholky z těsta zcela vychladnout. Nepřekrývejte je, dokud jsou horké, protože by se mohly slepit a poté je oddělte od pečicího papíru nebo silikonové fólie.
16. Sestavte dort: Malé vrcholky těsta položte na plech a potřete je 1,5-2 lžícemi krému a naskládejte na sebe.
17. Následně okraje a povrch dortu potřete zbylým krémem a ozdobte dort podle vlastního vkusu. Po uhlazení okrajů vrcholů jsme je ozdobili drobenkou, která zbyla z mletí zbylých kousků.
18. Dort nechejte 60 minut ztuhnout při pokojové teplotě. Poté je dejte na další hodinu do lednice na ztuhnutí.
19. Poté můžete medově-čokoládový dort naporcovat a podávat s s láskou a potěšením!
Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!