Vítejte u našeho nebeského dezertu s třešněmi a smetanovým krémem! Tento dokonalý spoj jemných třešní a lahodného krému vás zcela ohromí svou bohatou a rozkošnou chutí. Každý kousíček vám přinese nebeskou harmonii sladkých tónů, které se budou rozplývat na vašem jazyku. Připravte se na výjimečný gastronomický zážitek, který potěší nejen vaše chuťové buňky, ale také vaše srdce. Přichází čas na sladké dobrodružství, které si zamilujete a budete se do něj rádi vracet znovu a znovu!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Dezert s třešněmi se smetanovým krémem
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 400 g mouky
- 8 g vanilkového cukru – 1 balení
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 200 g másla
- 200 g zakysané smetany
Na krém:
- 300 g fermentované smetany – (kvalitní, s obsahem tuku nejméně 30 %)
- 200 g praženého cukru
- 8 g vanilkového cukru – 1 balení
Pro náplň:
- 700 g třešní ve vlastní šťávě
Pro dekoraci:
- strouhaná čokoláda
- bobule – podle vlastního výběru
Jak budeme postupovat:
1. Příprava těsta: Do mísy prosejte mouku, přisypejte vanilkový cukr, sůl a prášek do pečiva – přísady promíchejte metličkou a poté přidejte máslo pokojové teploty smíchejte ho s moukou, abyste vytvořili drobivé těsto.
2. Pak přidejte zakysanou smetanu a vypracujte těsto.
3. Vypracované těsto přeneste na pracovní plochu a rozdělte ho na 15 stejných dílů. Rozložte je na talíř, přikryjte potravinovou fólií a uložte na 30-40 minut do lednice.
4. Příprava náplně: Třešně zbavte šťávy pomocí síta a přidejte je do mísy.
5. Každý kousek těsta rozválejte na dlouhý pruh o velikosti plechu. K jednomu okraji každého pruhu položte řadu třešní z konzervy – předem zbavených pecky a scezených.
6. Srolujte je do ruličky a položte na plech vyložený pečicím papírem.
7. Ruličky pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20-25 minut.
8. Po upečení je nechejte zcela vychladnout a pak nožem odřízněte konce.
9. Připravte si krém: Zakysanou smetanu smíchejte s opraženým a vanilkovým cukrem – mixérem míchejte při vysokých otáčkách a měli byste získat krémové složení.
10. Sestavení dortu: Servírovací talíř potřete trochou krému. Na něj položte první vrstvu, kterou tvoří pět ruliček, a poté ji potřete krémem. Následující vrstvy se budou skládat z klesajícího počtu třešňových ruliček: Druhá vrstva se bude skládat ze čtyř ruliček, třetí ze tří… Na konci získáte pyramidu.
11. Potřete také boky dortu a nechte si trochu krému na později, pak mísu zakryjte potravinovou fólií a uložte do lednice na 8-10 hodin.
12. Dort vyjměte z lednice, potřete zbylým krémem a ozdobte strouhanou čokoládou a bobulemi.
Podávejte ho s láskou a velkou chutí.
Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!