Recept na zavařované kukuřičky, které Vám vydrží celý rok

Zavařované kukuřičky jsou fantastickým způsobem, jak si zachovat chuť a vitamíny této oblíbené zeleniny po celý rok. Tyto kukuřičky jsou skvělým přísadou do salátů, pokrmů nebo je můžete konzumovat samostatně jako lahodnou pochoutku. Recept je snadný na přípravu a výsledek stojí za to. Pamatujte, že správná sterilizace je klíčem k dlouhé trvanlivosti vašich zavařených kukuřiček. Užijte si chuť léta po celý rok díky těmto fantastickým kukuřičkám!

Zdroj: Erika Pazitkova

Co budeme potřebovat:

  • Kukuřičky
  • 1 l vody
  • 250 ml octa
  • 30 g soli
  • 100 g cukru
  • 1 bobkový list
  • 2 kuličky celého koření (např. nové koření, pepřové kuličky)
  • 2 kuličky nového koření
  • 1/2 lžičky hořčičných semínek
  • Trochu cibule (volitelné)

Vyzkoušejte také – Domácí Matjesový salát z cukety


Jak budeme postupovat:

1) Nejdříve si připravte kukuřičky, očistěte je a odstraňte vnější listy a vlákna.

2) Kukuřičky dejte vařit do vody na 12 minut. Poté ji nechte odkapat.

3) Připravte nálev. Ve vhodné nádobě smíchejte vodu, ocet, sůl a cukr. Dobře promíchejte, dokud se sůl a cukr zcela nerozpustí.

4) Do každého zavařovacího poháru dejte 1 bobkový list, 2 kuličky celého koření (například nové koření, pepřové kuličky), 2 kuličky nového koření a 1/2 lžičky hořčičných semínek. Pokud chcete, můžete do pohárů přidat také trochu nakrájené cibule.

5) Vychlazené kukuřičky naskládejte do připravených zavařovacích pohárů, přeložte kořením a cibulí.

6) Zalejte kukuřičky teplým nálevem, aby byly zcela ponořené. Poháry pevně zaklopte víčky.

7) Připravte si sterilizační hrnec nebo velký hrnec s dostatečně hlubokou vodou. Poháry s kukuřičkami umístěte do hrnce a přivedete vodu k varu. Sterilizujte kukuřičky asi 25 minut.

8) Po sterilizaci vyjměte poháry z hrnce a nechte je vychladnout na kuchyňském utěrku.