Nebaví vás klasické brambory? Vyzkoušejte tyto zapečené brambory se sýrem

Dnes vám přinášíme recept na jednoduché, avšak neskutečně chutné jídlo – Pečené brambory se sýrem. Tato pochoutka spojuje křupavost brambor s bohatou a sladkou chutí sýra, čímž vytváří neodolatelnou kombinaci, která okouzlí vaše chuťové pohárky.

V tomto receptu se zaměříme na přípravu bramborových plátků, které jsou oslazené lahodným sýrem a sušeným česnekem. Tento jednoduchý, avšak efektní pokrm je ideální jako samostatné jídlo nebo vynikající doplněk k různým masovým nebo zeleninovým pokrmům.

Zdroj: Zdeňka Klosková
Co budeme potřebovat:
  • 4 velké brambory
  • Máslo (na vymazání plechu)
  • 2 stroužky česneku (nasekané nebo prolisované)
  • 150 g tvrdého sýra (např. Gouda, Emmental nebo Cheddar) – nastrouhaného
  • Sůl podle chuti

Jak budeme postupovat:

1) Předehřejte troubu na 200°C (ventilovaná) nebo 220°C (bez ventilátoru) a připravte si plech s pečícím papírem.

2) Brambory omyjte a oloupejte. Nakrájejte je na plátky tlusté přibližně 3-4 mm. Můžete použít mandolínu nebo ostrý nůž, abyste dosáhli stejnoměrné tloušťky.

3) Plech vymažte máslem, aby brambory nelepily. Na máslem vymazaný plech položte pečící papír, aby se brambory nelepily na plech.

4) Posypte pečící papír nasekaným nebo prolisovaným česnekem a nastrouhaným sýrem. Můžete použít sušený česnek, pokud nemáte čerstvý.

5) Položte nakrájené brambory na plech tak, aby byly rovnoměrně rozložené. Osolte je podle své chuti.

6) Vložte plech s bramborami do předehřáté trouby a pečte je, dokud nebudou zlatavé a křupavé. To by mohlo trvat asi 25-30 minut, ale čas pečení se může lišit v závislosti na vaší troubě a tloušťce bramborových plátků.

7) Po vytažení z trouby nechte brambory chvilku odpočinout, aby se sýr dobře spojil s bramborami a stáhl se. Po chvíli můžete použít nůž nebo vidličku k oddělení brambor s sýrem od pečícího papíru.

8) Podávejte teplé jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu, salátu nebo zelenině.

Vyzkoušejte také – Recept na domácí tlačenku, kterou si můžete jednoduše připravit

Tento recept na pečené brambory se sýrem je skvělou alternativou k běžným bramborovým přílohám a bude lahodnou pochoutkou pro vás i vaše hosty. Dobrou chuť!