Cuketová buchta se zakysanou smetanou, marmeládou a kokosem

Tato svěží Cuketová buchta se zakysanou smetanou je nejen vynikající způsob, jak využít sezónní cuketu, ale také skvělá kombinace jemné chuti těsta a osvěžující zakysané smetany. Kdo by odolal lahodné kombinaci cukety s lineckou marmeládou a krémem ze zakysané smetany? A příjemné je, že cuketa dodává této buchtě jemnou vláčnost a šťavnatost. Užijte si tento výjimečný recept a překvapte své blízké tímto skvělým dezertem, který jistě zaujme každého.

Zdroj: Lucie Rakušanová
Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 3x vejce
  • 300 g cukru
  • 1x prášek do pečiva
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 400 g nastrouhané cukety (hrubě)
  • 350 g polohrubé mouky
  • Trocha mléka (dle potřeby)

Na dozdobení:

  • Linecká marmeláda

Krém:

  • 2x zakysaná smetana
  • 1x vanilkový cukr

Ozdobení:

  • Kokos nebo nastrouhaná čokoláda

Jak budeme postupovat:

1) Nejprve si připravíme těsto. Ve větší míse rozšleháme vejce s cukrem do pěny.

2) Přidáme prášek do pečiva a olej, dále přimícháme nastrouhanou cuketu a promícháme.

3) Postupně přidáváme polohrubou mouku a mícháme, dokud nevznikne hladké těsto. Pokud je těsto příliš husté, můžeme přilít trochu mléka, aby bylo správně konzistence.

4) Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy na pečení.

5) Troubu předehřejeme na 180°C a dortovou formu dáme péct do předem vyhřáté trouby. Buchtu pečeme asi 40-50 minut, nebo dokud z ní při zapíchnutí špejlí nevyjde suchá.

6) Mezitím si připravíme krém. Ve větší míse smícháme zakysanou smetanu s vanilkovým cukrem.

7) Hotovou buchtu necháme zchladnout.

8) Naneseme vrstvu marmelády

9) Na ni naneseme krém ze zakysané smetany, kterou můžeme zlehka dozdobit kokosem nebo nastrouhanou čokoládou.

Vyzkoušejte také: Lahodný tvarohový krémovník plněný rybízem

Hotovou cuketovou buchtu se zakysanou smetanou necháme chvíli odpočinout a následně ji můžeme podávat jako sladký dezert nebo pochoutku k odpolední kávě.