Skvělý recept na kynuté těsto s jednou klíčovou ingrediencí – krupicí!

Vítejte u našeho skvělého receptu na kynuté těsto s jednou klíčovou ingrediencí – krupicí! Tato lahodná a jednoduchá varianta těsta vás zcela uchvátí svojí chuťovou symfonií a jemnou strukturou. Krupicové těsto je ideální pro přípravu chutných koláčů nebo buchet, které se stanou oblíbenou pochoutkou pro celou rodinu. Pojďte s námi objevit tento úžasný recept a připravit si sladkou radost plnou šťavnatých dobroty!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Skvělý recept na kynuté těsto s jednou klíčovou ingrediencí - na koláče či buchty!
Zdroj: retete-usoare.eu

Kynuté těsto s krupicí

Co budeme potřebovat:
  •  500 ml mléka
  •  4,5 lžíce krupice
  •  50 g droždí
  •  1 lžíce cukru (250 ml)
  •  5 vajec
  •  1 špetka soli
  •  100 g másla
  •  vanilkový cukr nebo vanilkovou esenci (podle chuti)
  •  1000-1100 g mouky

Jak budeme postupovat:

1. Mléko nalijte do hrnce a zahřejte na teplotu asi 80 stupňů.

2. Přidejte krupici a metličkou dobře promíchejte. Nechte ji na stole 30 minut hydratovat.

Úspěšný recept na kynuté těsto s jednou klíčovou ingrediencí - na koláče, koláčky, buchty!
Zdroj: retete-usoare.eu

3. V samostatné míse vyšlehejte metličkou vejce, opražený cukr a sůl. Pak přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte.

Úspěšný recept na kynuté těsto s jednou klíčovou ingrediencí - na koláče, koláčky, buchty!
Zdroj: retete-usoare.eu

Tip: Pokud chcete přidat méně mouky, můžete do hnětení přidat i měkké máslo pokojové teploty.

4. Přidejte čerstvé rozdrobené droždí. Můžete však přidat i sušené droždí, jen třikrát méně. Míchejte.

Úspěšný recept na kynuté těsto s jednou klíčovou ingrediencí - na koláče, koláčky, buchty!
Zdroj: retete-usoare.eu

5. Do této mísy nalijte mléko s hydratovanou krupicí a obě směsi dobře promíchejte metličkou.

Úspěšný recept na kynuté těsto s jednou klíčovou ingrediencí - na koláče, koláčky, buchty!
Zdroj: retete-usoare.eu

6. Podle chuti přidejte vanilkový cukr nebo vanilkovou esenci.

7. Postupně (ve 2-3 fázích) začněte přidávat prosátou mouku. Těsto nejprve promíchejte stěrkou a poté prohněťte rukama. Měla by být homogenní, pružná a nelepivá.

Úspěšný recept na kynuté těsto s jednou klíčovou ingrediencí - na koláče, koláčky, buchty!
Zdroj: retete-usoare.eu

Tip: Těsto je poměrně velké, proto ho doporučujeme přenést do větší nádoby, aby mělo kde vykynout a zvětšit svůj objem. Vložili jsme ji do šestilitrové plastové nádoby a vymastili ji trochou oleje.

8. Přikryjte nádobu víkem a nechte ji na teplém místě po dobu první fáze dávkování.

Úspěšný recept na kynuté těsto s jednou klíčovou ingrediencí - na koláče, koláčky, buchty!
Zdroj: retete-usoare.eu

9. Po 50 minutách se objem našeho těsta ztrojnásobil. Potřete si ruce trochou oleje a trochu je prohněťte. Pak ho nechte znovu vykynout.

Tip: Doporučujeme těsto hlídat, protože ve druhé fázi kynutí vykyne mnohem rychleji.

10. Po 35 minutách těsto opět vykynulo. Nyní je připraven k použití na jakékoliv pečivo.

Úspěšný recept na kynuté těsto s jednou klíčovou ingrediencí - na koláče, koláčky, buchty!
Zdroj: retete-usoare.eu