Vítejte u našeho skvělého receptu na kynuté těsto s jednou klíčovou ingrediencí – krupicí! Tato lahodná a jednoduchá varianta těsta vás zcela uchvátí svojí chuťovou symfonií a jemnou strukturou. Krupicové těsto je ideální pro přípravu chutných koláčů nebo buchet, které se stanou oblíbenou pochoutkou pro celou rodinu. Pojďte s námi objevit tento úžasný recept a připravit si sladkou radost plnou šťavnatých dobroty!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Kynuté těsto s krupicí
Co budeme potřebovat:
- 500 ml mléka
- 4,5 lžíce krupice
- 50 g droždí
- 1 lžíce cukru (250 ml)
- 5 vajec
- 1 špetka soli
- 100 g másla
- vanilkový cukr nebo vanilkovou esenci (podle chuti)
- 1000-1100 g mouky
Jak budeme postupovat:
1. Mléko nalijte do hrnce a zahřejte na teplotu asi 80 stupňů.
2. Přidejte krupici a metličkou dobře promíchejte. Nechte ji na stole 30 minut hydratovat.
3. V samostatné míse vyšlehejte metličkou vejce, opražený cukr a sůl. Pak přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte.
Tip: Pokud chcete přidat méně mouky, můžete do hnětení přidat i měkké máslo pokojové teploty.
4. Přidejte čerstvé rozdrobené droždí. Můžete však přidat i sušené droždí, jen třikrát méně. Míchejte.
5. Do této mísy nalijte mléko s hydratovanou krupicí a obě směsi dobře promíchejte metličkou.
6. Podle chuti přidejte vanilkový cukr nebo vanilkovou esenci.
7. Postupně (ve 2-3 fázích) začněte přidávat prosátou mouku. Těsto nejprve promíchejte stěrkou a poté prohněťte rukama. Měla by být homogenní, pružná a nelepivá.
Tip: Těsto je poměrně velké, proto ho doporučujeme přenést do větší nádoby, aby mělo kde vykynout a zvětšit svůj objem. Vložili jsme ji do šestilitrové plastové nádoby a vymastili ji trochou oleje.
8. Přikryjte nádobu víkem a nechte ji na teplém místě po dobu první fáze dávkování.
9. Po 50 minutách se objem našeho těsta ztrojnásobil. Potřete si ruce trochou oleje a trochu je prohněťte. Pak ho nechte znovu vykynout.
Tip: Doporučujeme těsto hlídat, protože ve druhé fázi kynutí vykyne mnohem rychleji.
10. Po 35 minutách těsto opět vykynulo. Nyní je připraven k použití na jakékoliv pečivo.