Máte doma vlašské oříšky a rádi byste z nich připravili jemný zákusek? Pak jste na správném místě! Tento recept na domácí zákusek s vlašskými ořechy a jemným krémem je tou pravou sladkou ořechovou pochoutkou, na kterou budete potřebovat jen pár ingrediencí a výsledek je jedinečný. Tento recept si zamilujete a budete ho dělat častěji!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí zákusek s vlašskými ořechy a jemným krémem
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 5 vaječné bílky + špetka soli
- 5 žloutky
- 120 g vlašské ořechy
- 150 g cukru
- 30 ml rostlinný olej
- 5 g prášek do pečiva
- 5 g vanilkový cukr
Krém:
- 200 g másla
- 150 g zakysaná smetana
- 350 g vařené kondenzované mléko
- 5 g vanilkový cukr
Zdobení:
- 50 g mandle
- 50 g lískové oříšky
Jak budeme postupovat:
1. Oddělte bílky od žloutků ve dvou miskách a do bílků přidejte špetku soli – šlehejte a postupně přisypávejte cukr, vytvoříte krásnou bílou pěnu a pak postupně přidávejte žloutky, poté přilijte olej – pokračujte ve šlehání.
2. Vlašské ořechy rozdrťte nožem a nasypte je do malé misky. Do směsi dále nasypejte prosátou mouku s prášek do pečiva a vanilkovým cukrem – promíchejte metličkou. Nakonec přidejte rozdrcené vlašské ořechy – dobře promíchejte.
3. Připravte si formu o průměru 22 cm vyloženou pečicím papírem a nalijte do ní těsto, pěkně ho uhlaďte a pomocí špejle vytvarujte spirálu.
4. Pečte v předehřáté troubě 30-35 minut při 180 °C.
5. Mezitím do misky dejte máslo – vyšlehejte ho, poté přidejte zakysanou smetanu – vyšlehejte, dále přidejte uvařené kondenzované mléko a vsypte vanilkový cukr – pokračujte ve šlehání.
6. Po upečení vyjměte koláč z trouby, odtrhněte pečicí papír a rozkrojte ho na stejné 3 díly.
7. Jeden díl položte na talíř vyložený papírem a na něj rozetřete krém, pěkně ho uhlaďte a postup ještě 2x zopakujte. Poslední vrstvu potřete krémem i po stranách zákusku- úplně celý a posypejte směsí mandlí a vlašských ořechů. Potom ho uložte na 2-3 hodiny do lednice.
8. Podávejte ho s láskou a grácií.
Přátelé, přejeme dobrou chuť!