Vyzkoušejte tento recept na domácí Honzovky s povidly

Představujeme vám recept na tradiční české pečivo nazvané Honzovky s povidly. Tyto lahodné pochoutky jsou oblíbené pro svou jemnou texturu, sladkou náplň a nadýchaný tvar. Honzovky jsou ideální pro ty, kteří si rádi dopřávají sladké pochoutky k ranní kávě, odpolednímu čaji nebo jako dezert po chutném jídle.

V tomto receptu se používá hladká mouka, čerstvé droždí, cukr, sůl a kefír, které tvoří základ pro vypracování měkkého a pružného těsta. Poté je těsto rozděleno na menší kousky, které jsou plněny sladkými povidly a pečeny do zlatavé barvy. Závěrečným dotykem je potření rumem a rozpuštěným máslem, které dodá Honzovkám dokonalou chuťovou vrstvu.

Zdroj: Sári Horňáková

Co budeme potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 10 g čerstvého droždí
  • 75 g cukru
  • Špetka soli
  • 400 ml kefíru
  • 125 g měkkého másla (+ navíc na vymazání a potření)
  • Povidla

Závěrečné potření:

  • 1 lžíce rumu
  • 25 g rozpuštěného másla

Jak budeme postupovat:

1) Do mísy nasypejte hladkou mouku a vytvořte v ní malou důlek.

2) Do důlku rozdrobte čerstvé droždí a přidejte cukr a špetku soli.

3) Přidejte kefír a začněte postupně přidávat měkké máslo.

4) Zpracovávejte těsto rukama, dokud nedosáhnete hladké a pružné konzistence.

5) Přikryjte misku utěrkou nebo potravinovou fólií a nechte těsto kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem (trvá to obvykle 1-2 hodiny).

6) Po vykynutí těsto opatrně vyndejte z mísy a rozdělte ho na menší kousky, které budou tvořit Honzovky.

7) Každý kousek těsta rozválejte na placičku a na polovinu nanesete povidla.

8) Zaklopte druhou polovinu těsta přes povidla a okraje důkladně uzavřete.

9) Vymažte plech máslem a položte na něj Honzovky.

10) Přikryjte je utěrkou nebo potravinovou fólií a nechte ještě chvíli odpočívat a kynout (15-30 minut).

11) Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.

12) Připravte závěrečné potření smícháním rumu s rozpuštěným máslem.

13) Honzovky potřete tímto rumovým máslem.

14) Vložte plech s Honzovkami do předehřáté trouby a pečte je asi 15-20 minut, nebo dokud nezískají zlatavou barvu.

15) Po upečení vyndejte Honzovky z trouby a nechte je trochu vychladnout.

Hotové Honzovky s povidly můžete podávat jako sladkou pochoutku ke kávě nebo čaji. Toto tradiční české pečivo si získá vaše chuťové buňky svou jemností a sladkou náplní. Připravte si je sami doma a užijte si radost z pečení i požitek ze skvělého výsledku.