Tento rychlý letní koláč s ovocem a mandlemi (nebo drobenkou) je skvělou volbou pro sladkou a osvěžující pochoutku. Jeho příprava je jednoduchá a rychlá, takže si můžete vychutnat chutný koláč během chvilky. Ovoce dodává koláči šťavnatost a sladkost, zatímco mandle (nebo drobenka) poskytují jemnou křupavost a bohatou chuť.
Připravte si tento letní koláč a nechte se okouzlit jeho výraznou chutí a vůní. Můžete ho podávat samostatně nebo s kopečkem šlehačky či kopečkem vanilkové zmrzliny pro ještě větší sladkou rozkoš.
Co budeme potřebovat:
- 1 kelímek zakysané smetany nebo jogurtu
- 1 kelímek polohrubé mouky
- 1/2 kelímku cukru krupice
- 1/2 kelímku oleje
- 1 vejce
- 1/2 prášku do pečiva
- Ovoce dle vašeho výběru (např. jahody, maliny, borůvky, meruňky)
- Mandle (mleté nebo nasekané na plátky) nebo drobenka na posypání
Jak budeme postupovat:
1) Předehřejte troubu na 180 °C.
2) )V míse smíchejte zakysanou smetanu (nebo jogurt), polohrubou mouku, cukr krupici, olej, vejce a prášek do pečiva. Dobře promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
3) Vymažte formu na pečení nebo ji vyložte pečícím papírem. Nalijte těsto do formy a rovnoměrně ho rozetřete.
4) Na rozetřené těsto rovnoměrně rozložte ovoce podle svého výběru. Můžete použít čerstvé ovoce (např. jahody, maliny, borůvky, meruňky) nebo i mražené ovoce.
5) Pokud chcete, přidejte na vrchové plátky nebo mleté mandle nebo připravte drobenku z mouky, másla a cukru a rozprostřete ji na vrchol koláče.
6) Koláč dejte do předehřáté trouby a pečte ho přibližně 20 minut, nebo dokud není zlatavý a pečený.
7) Po upečení vyndejte koláč z trouby a nechte ho chvíli vychladnout. Poté ho můžete krájet na porce a podávat.
Připravte si také – Letní jahodovo-želatinový dezert s tvarohovým krémem – Svěží letní dezert!