Milujete sladkosti z kynutého těsta? Dnes jsme tu pro Vás s receptem na úžasné kynuté vanilkové rohlíčky plněné vanilkovým krémem. Chutnají tak dobře, že je nebudete chtít přestat jíst. Jeden Vám určitě nebude stačit. Vyzkoušejte je!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Kynuté rohlíčky s vanilkovým krémem:
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 450-500 g mouky
- 250 ml teplého mléka
- 80 g cukru
- jedno střední vejce
- 40 g másla
- 30 ml oleje
- ½ lžičky soli
- 6 g sušeného droždí
Na krém:
- 500 ml mléka nebo sladké smetany
- 1 středně velké vejce
- 150 g cukru
- 80 g mouky nebo škrobu (krém z mouky je hustší a stabilnější, krém ze škrobu je jemnější a chutnější)
- 8 g vanilkového cukru.
Ostatní:
- jedno vejce – na potření před pečením
- práškový cukr – na ozdobu
Jak budeme postupovat:
Připravte těsto:
1) Do vlažného mléka přidejte droždí. Nechte je 5 minut odpočívat. Poté velmi dobře promíchejte, aby se droždí v mléce zcela rozpustilo.
2) Do mísy s droždím přidejte špetku cukru a několik lžic mouky. Míchejte. Není nutné mixovat do hladka.
3) Těsto posypeme moukou a necháme 15-20 minut odpočívat. Během této doby by se droždí mělo aktivovat a těsto by mělo být pokryto charakteristickou “čepičkou”.
4) Máslo a olej dejte do hrnce. Zahřívejte na mírném ohni, dokud se máslo nerozpustí. Nechte vychladnout.
5) Do mísy s aktivovaným krémem přidejte vejce, máslo smíchané s olejem, sůl a cukr. Míchejte, dokud nevznikne hladká hmota.
6) Postupně přidejte prosátou mouku. Těsto nejprve promíchejte lžící, poté ho prohněťte rukama. Velmi dobře hněťte 7-10 minut, dokud nebude těsto hladké. Mělo by být měkké a mírně lepivé (přestože je lepivé, těsto se snadno odlepí od pracovní plochy a rukou a zůstane čisté). Pokud chcete, můžete těsto připravit v kuchyňském robotu.
7) Z těsta vytvarujte kouli a vložte ji do čisté, lehce naolejované mísy. Přikryjte ho potravinovou fólií a nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem (trvá to asi 1,5 hodiny).
Připravte si krém:
1) Rozklepněte vejce do hrnce se silným dnem a trochu ho rozšlehejte metličkou. Postupně přidejte opražený cukr, vanilkový cukr a mouku/škrob a metličkou velmi dobře promíchejte.
2) Postupně přidejte mléko/sladkou smetanu. Velmi dobře promíchejte, aby nezůstaly žádné hrudky. Homogenitu směsi můžete zkontrolovat pomocí lžíce: ponořte ji do směsi a podívejte se na její konkávní stranu. Pokud jsou na něm hrudky, budou se na něj lepit.
3) Hrnec postavte na mírný oheň a za stálého a intenzivního míchání zahřívejte obsah, dokud nezhoustne. Pak ho ještě 1-2 minuty povařte, aby škrob/mouka dobře zprůhledněly a neseděly ve smetaně.
4) Vzniklý krém přelijte do mísy, aby se přestal vařit. Přikryjte ji potravinovou fólií tak, aby přišla do přímého kontaktu s povrchem krému. Tím se zabrání tvorbě kůrky. Krém nechte vychladnout.
5) Vykynuté těsto přeneste na pracovní plochu. Trochu ho zmáčkněte a rozdělte na kousky (podle velikosti budoucích croissantů). Rozdělili jsme ji na 14 částí.
6) Z kousků těsta vytvarujte kuličky. Přikryjte je potravinovou fólií nebo čistou kuchyňskou utěrkou a nechte je 10 minut odpočívat. Tím se stanou poddajnějšími.
7) Každou kuličku těsta rozválejte na tenkou obdélníkovou placku. K jednomu z křížových okrajů položte lžíci krému.
8) Krém přikryjeme vrstvou těsta, přičemž “šev” “pytle” velmi dobře slepíme. Volnou část nakrájejte na dlouhé proužky o šířce 1,5-2 cm, aniž byste je úplně rozřízli.
9) Poté stočte do ruličky, přičemž začněte od “sáčku” s krémem. Dodejte rohlíku vzhled rohu.
10) Vzniklé rohy přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjte je potravinovou fólií a nechte 30 minut odpočívat.
11) 5-7 minut před pečením potřete croissanty rozšlehaným vejcem.
12) Pečte asi 15-20 minut dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C.
13) Nechte je vychladnout na vlažnou teplotu. V případě potřeby kynuté rohlíčky posypte moučkovým cukrem.
14) Podávejte je a vychutnejte si jejich skvělou chuť!
Přejeme Vám a vašim blízkým dobrou chuť!