Pokud hledáte dezert, který by byl ideální pro letní dny, tento je pro Vás jako stvořený. Čokoládová poleva, jahody, mléčná pěna a piškotová krusta zajistí, že o mlsání nebude nouze. Připravte si jahodový dezert s mléčnou pěnou, která zaručí jemnost a vzdušnost dezertu.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Nepečený jahodový dezert s mléčnou pěnou:
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 150 g sladkých sušenek s vanilkovou příchutí nebo křehkého pečiva
- 50 g másla
- 2-3 lžíce kondenzovaného mléka
Na krém:
- 4 vaječné bílky
- 70 g cukru
- špetku citronové soli nebo jednu lžíci citronové šťávy
- 4 g vanilkového cukru
- 150 g kondenzovaného mléka
- 20 g rychle rozpustné želatiny + 70 ml mléka nebo vody
Na polevu:
- 50 g hořké nebo mléčné čokolády
- 25 g másla
- 3 lžíce mléka
Ostatní:
- jahody – na ozdobu.
Jak budeme postupovat:
Připravte korpus:
1) Sušenky rozmělněte mixérem. Vložte do mísy.
2) Přidejte kondenzované mléko a rozpuštěné máslo. Dobře promíchejte.
3) Na talíř, na kterém budete dort podávat, položte kruh o průměru 20 cm vyložený acetátovou fólií. Sušenkovou směs přeneseme dovnitř a rovnoměrně ji rozetřeme tak, abychom vytvarovali část budoucího dortu. Uchovávejte v chladu.
Připravte krém:
1) Rozpusťte želatinu v 70 ml mléka nebo studené vody. Nechte ji hydratovat.
2) Do hluboké, suché a žáruvzdorné mísy vložte bílky, cukr, vanilkový cukr a špetku citronové soli. Za stálého míchání je zahřívejte ve vodní lázni, dokud se cukr zcela nerozpustí a dokud se neobjeví pára. Bílková směs by měla mít teplotu 60 °C (pokud nemáte teploměr, ponořte do ní prst – měla by být horká).
3) Horkou bílkovou směs šlehejte mixérem a postupně zvyšujte rychlost, dokud nevychladne a neobjeví se trvalé špičky.
4) Postupně vmíchejte kondenzované mléko do bílkové směsi, přilévejte ho tenkým proudem a mixujte při nízkých otáčkách.
5) Želatinu rozpusťte na mírném ohni, ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě, ale dávejte pozor, aby se nerozvařila. Vmíchejte ji do krému, přilévejte ji tenkým proudem a mixujte na nízké otáčky.
6) Vrchní část přelijte smetanou. Rovnoměrně rozetřete.
7) Dort dejte do chladničky, dokud krém mírně neztuhne.
Připravte polevu:
1) Do žáruvzdorné misky dejte nalámanou čokoládu, máslo a mléko. Za stálého míchání je zahřívejte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě (v krátkých dávkách, po každé dávce míchejte), dokud nevznikne hladká poleva.
2) Nechte polevu mírně vychladnout, a poté ji rovnoměrně rozetřete po povrchu krému, který mírně ztuhl.
3) Dort ozdobte jahodami nebo jiným čerstvým ovocem.
4) Dort uložte na 2-3 hodiny do chladničky, dokud zcela neztuhne.
5) Poté kroužek a acetátovou fólii z něj odstraňte.
6) Nakrájejte na plátky.
7) Dort podávejte s velkým potěšením!
Přejeme Vám i vašim blízkým dobrou chuť!