K zakousnutí! Jahodový dezert s mléčnou pěnou a čokoládovou polevou – bez pečení!

Pokud hledáte dezert, který by byl ideální pro letní dny, tento je pro Vás jako stvořený. Čokoládová poleva, jahody, mléčná pěna a piškotová krusta zajistí, že o mlsání nebude nouze. Připravte si jahodový dezert s mléčnou pěnou, která zaručí jemnost a vzdušnost dezertu.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
K zakousnutí! Jahodový dezert s mléčnou pěnou a čokoládovou polevou
Zdroj: Retete-usoare.eu

Nepečený jahodový dezert s mléčnou pěnou:

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 150 g sladkých sušenek s vanilkovou příchutí nebo křehkého pečiva
  • 50 g másla
  • 2-3 lžíce kondenzovaného mléka

Na krém:

  • 4 vaječné bílky
  • 70 g cukru
  • špetku citronové soli nebo jednu lžíci citronové šťávy
  • 4 g vanilkového cukru
  • 150 g kondenzovaného mléka
  • 20 g rychle rozpustné želatiny + 70 ml mléka nebo vody

Na polevu:

  • 50 g hořké nebo mléčné čokolády
  • 25 g másla
  • 3 lžíce mléka

Ostatní:

  • jahody – na ozdobu.

Jak budeme postupovat:

Připravte korpus:

1) Sušenky rozmělněte mixérem. Vložte do mísy.

2) Přidejte kondenzované mléko a rozpuštěné máslo. Dobře promíchejte.

K zakousnutí! Jahodový dezert s mléčnou pěnou a čokoládovou polevou
Zdroj: Retete-usoare.eu

3) Na talíř, na kterém budete dort podávat, položte kruh o průměru 20 cm vyložený acetátovou fólií. Sušenkovou směs přeneseme dovnitř a rovnoměrně ji rozetřeme tak, abychom vytvarovali část budoucího dortu. Uchovávejte v chladu.

K zakousnutí! Jahodový dezert s mléčnou pěnou a čokoládovou polevou
Zdroj: Retete-usoare.eu

Připravte krém:

1) Rozpusťte želatinu v 70 ml mléka nebo studené vody. Nechte ji hydratovat.

2) Do hluboké, suché a žáruvzdorné mísy vložte bílky, cukr, vanilkový cukr a špetku citronové soli. Za stálého míchání je zahřívejte ve vodní lázni, dokud se cukr zcela nerozpustí a dokud se neobjeví pára. Bílková směs by měla mít teplotu 60 °C (pokud nemáte teploměr, ponořte do ní prst – měla by být horká).

K zakousnutí! Jahodový dezert s mléčnou pěnou a čokoládovou polevou
Zdroj: Retete-usoare.eu

3) Horkou bílkovou směs šlehejte mixérem a postupně zvyšujte rychlost, dokud nevychladne a neobjeví se trvalé špičky.

K zakousnutí! Jahodový dezert s mléčnou pěnou a čokoládovou polevou
Zdroj: Retete-usoare.eu

4) Postupně vmíchejte kondenzované mléko do bílkové směsi, přilévejte ho tenkým proudem a mixujte při nízkých otáčkách.

K zakousnutí! Jahodový dezert s mléčnou pěnou a čokoládovou polevou
Zdroj: Retete-usoare.eu

5) Želatinu rozpusťte na mírném ohni, ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě, ale dávejte pozor, aby se nerozvařila. Vmíchejte ji do krému, přilévejte ji tenkým proudem a mixujte na nízké otáčky.

K zakousnutí! Jahodový dezert s mléčnou pěnou a čokoládovou polevou
Zdroj: Retete-usoare.eu

6) Vrchní část přelijte smetanou. Rovnoměrně rozetřete.

K zakousnutí! Jahodový dezert s mléčnou pěnou a čokoládovou polevou
Zdroj: Retete-usoare.eu

7) Dort dejte do chladničky, dokud krém mírně neztuhne.

Připravte polevu:

1) Do žáruvzdorné misky dejte nalámanou čokoládu, máslo a mléko. Za stálého míchání je zahřívejte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě (v krátkých dávkách, po každé dávce míchejte), dokud nevznikne hladká poleva.

2) Nechte polevu mírně vychladnout, a poté ji rovnoměrně rozetřete po povrchu krému, který mírně ztuhl.

K zakousnutí! Jahodový dezert s mléčnou pěnou a čokoládovou polevou
Zdroj: Retete-usoare.eu

3) Dort ozdobte jahodami nebo jiným čerstvým ovocem.

4) Dort uložte na 2-3 hodiny do chladničky, dokud zcela neztuhne.

5) Poté kroužek a acetátovou fólii z něj odstraňte.

K zakousnutí! Jahodový dezert s mléčnou pěnou a čokoládovou polevou
Zdroj: Retete-usoare.eu

6) Nakrájejte na plátky.

K zakousnutí! Jahodový dezert s mléčnou pěnou a čokoládovou polevou
Zdroj: Retete-usoare.eu

7) Dort podávejte s velkým potěšením!

K zakousnutí! Jahodový dezert s mléčnou pěnou a čokoládovou polevou
Zdroj: Retete-usoare.eu
K zakousnutí! Jahodový dezert s mléčnou pěnou a čokoládovou polevou
Zdroj: Retete-usoare.eu

Přejeme Vám i vašim blízkým dobrou chuť!