Představujeme vám náš chutný citronový dort, který v sobě skrývá svěží a osvěžující chuť citrusů. Tento dort je ideální volbou pro všechny milovníky citronového zákusku, kteří si rádi dopřávají sladkou a svěží pochoutku. Naše receptura zaručuje dokonalou kombinaci měkkého a vláčného těsta s intenzivním citronovým aroma. Každý kousíček tohoto dortu vás přenese do světa osvěžujících citronů a nabídne vám skutečný zážitek pro vaše chuťové pohárky.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Citronový dort s moučkovým cukrem:
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 100 g měkkého másla
- 40 g moučkového cukru (¼ šálku)
- 150 g mouky (1 hrnek)
Pro náplň:
- 2 vejce
- 100 g cukru (½ šálku) – množství můžete zvýšit na ¾ šálku
- 1 lžíce nastrouhané citronové kůry (přibližně ze středně velkého citronu)
- 2 lžíce citronové šťávy (přibližně z jednoho středně velkého citronu)
- 2 lžíce mouky
Na ozdobu:
- moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
Připravte těsto:
1) Vyšlehejte měkké máslo s moučkovým cukrem do hladka.
2) Přidejte mouku a pokračujte v míchání. Získáte křehké těsto. Rukama ho shrňte do hladké koule.
3) Těsto rovnoměrně rozprostřete do malé formy (my jsme použili čtvercovou, širokou 20 cm) a vytvarujte stěny do mělké formy. Místy do něj píchněte vidličkou.
4) Pečte 15-20 minut v troubě předehřáté na 180 °C, aby se trochu upekly a zhnědly. Nepřepečte, protože hrozí, že se vám koláč rozpadne.
5) Mezitím si připravte citronovou náplň: vejce šlehejte s cukrem, dokud nezískáte nadýchanou, bělavou a poměrně hustou směs.
6) Přidejte citronovou šťávu a kůru, mouku a promíchejte dohladka. Pokud máte rádi velmi sladké koláče, můžete zvýšit množství cukru v náplni (původní recept uvádí 1 hrnek cukru (těsto + náplň), ale podle nás je to příliš).
7) Vzniklou směs nalijte na horní část podnosu. Rovnoměrně rozetřete. Koláč pečte dalších 20-25 minut. Dávejte pozor, aby se nepřevrátil.
8) Koláč nechte na pánvi vychladnout. Poté je vyjměte z formy a posypte spoustou moučkového cukru.
9) Nakrájejte na čtverce nebo obdélníky o rozměrech asi 3 x 5 cm. Podávejte ho a vychutnejte si jeho báječnou chuť!
Přejeme Vám a vašim blízkým dobrou chuť!