Dnes jsme tu pro Vás s tradičním, a obzvláště chutným tvarohovým koláčem se sušeným ovocem a ořechy. Můžete použít jakékoliv, které máte rádi. Výhodou tohoto koláče je, že vydrží velmi dlouho čerstvý, zatímco těsto zůstává měkké a vláčné. Je to kombinace bohaté chuti a skvělé vůně. Rozhodně je na co se těšit! Do těsta patří také pomerančová šťáva, která mu dodává správnou konzistenci.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Tvarohový koláč se sušeným ovocem a ořechy:
Co budeme potřebovat:
- 125 g másla
- 150 g tvarohu 9%
- 125 g cukru
- 1 vejce
- strouhaná kůra z 1 pomeranče
- 40 ml pomerančové šťávy
- 300 g mouky
- 10 g prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 50 g vlašských ořechů (mandlí)
- 100 g sušeného ovoce (2 druhy rozinek)
- 4 g vanilkového cukru
- práškový cukr
- 30 g rozpuštěného másla
Jak budeme postupovat:
1) Sušené ovoce, v našem případě rozinky, zalijte vroucí vodou a nechte 10 minut odstát.
2) Mandle namočte na 10 minut do vroucí vody, poté je opláchněte a odstraňte slupku. Pokud jsou tvrdé, namočte je ještě jednou do vroucí vody.
3) Mandle trochu osušte na pánvi a nakrájejte je na malé kousky.
4) Smíchejte mandle s omytými a osušenými rozinkami a nastrouhanou pomerančovou kůru. Přidejte 1 lžíci mouky z celkového množství a promíchejte.
Připravte těsto.
1) Měkké máslo rozmixujte mixérem do nadýchané konzistence.
2) Smíchejte cukr a vanilkový cukr a za stálého míchání přidejte směs do másla.
3) Přidejte vejce, promíchejte, pak sůl a postupně tvaroh. Předtím ho přeceďte přes síto.
4) Nakonec přilijte pomerančovou šťávu a mixérem ji rozmixujte dohladka.
5) Přidejte směs ovoce a ořechů, promíchejte stěrkou.
6) Ve dvou fázích vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nejprve promíchejte stěrkou a poté ručně. Těsto příliš nehněťte, jen ho vymíchejte do hladka.
7) Dno vyjímatelné formy (18 cm) vyložte pečicím papírem, vymažte máslem a vysypte moukou. Přebytečnou mouku oklepejte.
8) Přeneste těsto do formy a uhlaďte ho. Povrch dortu uhlaďte mokrými prsty.
9) Pečte v předehřáté troubě při 170 °C po dobu 60-70 minut v závislosti na velikosti formy. Proveďte test párátkem.
10) Horký dort potřete polovinou rozpuštěného másla, posypte moučkovým cukrem a nechte 10 minut vychladnout. Poté je znovu potřete rozpuštěným máslem a posypte moučkovým cukrem.
11) Po vychladnutí koláče vyjměte formu a nechte ji zcela vychladnout. Koláč vydrží na chladném místě zabalený v pečicím papíru a alobalu asi 5 dní.
Tady máme kousek dortu upečený před 4 dny, je hustší, ale zároveň velmi vlhký a křehký.
Přejeme vám a vašim blízkým dobré jídlo!