V dnešním tipu na skvělé sladkosti jsme pro Vás připravili recept na nejznámější dezert, a tím je krtkův dort. Lahodný čokoládový korpus s banány a tvarohovou náplní Vám zaručí to pravé požitkářství. Dort je náročnější na ingredience, ale rozhodně Vás odmění nezaměnitelnou chutí. To musíte zkusit!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Lahodný krtkův dort:
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 180 g mouky
- 180 g cukru
- 4 středně velká vejce
- 25 g kakaového prášku
- 70 ml vody
- 1 lžička vanilkového cukru
- 5 g prášku do pečiva
- 1 špetka soli
Na krém a náplň:
- 500 ml smetany ke šlehání 33%
- 250 g sladkého tvarohu
- 150 g cukru
- 100 g čokolády
- 10 g želatiny
- 70 ml vody
- 4-7 banánů (pokud je rozkrojíte napůl, budete potřebovat 4-5 banánů, pokud je použijete celé – 7 kusů)
Na ozdobu:
- kakaový prášek
Jak budeme postupovat:
Připravte těsto:
1) Smíchejte mouku s práškem do pečiva a kakaovým práškem. Poté je prosejte přes jemné síto.
2) Oddělte bílky od žloutků.
3) Přiveďte vodu k varu.
4) Žloutky vyšlehejte mixérem a postupně do nich přidávejte vroucí vodu. Poté bez přerušení míchání postupně přidávejte opražený cukr a vanilkový cukr. Směs mixujte 5-7 minut (při plném výkonu mixéru), dokud nebude nadýchaná, objemná a bělavá.
5) Umyjte a osušte nože mixéru, aby na nich nezůstala žádná vlhkost ani mastnota. Do bílků přidejte práškovou sůl a mixujte, dokud se neobjeví měkké špičky.
6) Přeneste bílkovou pěnu na povrch žloutkové směsi. Poté posypte suché přísady (v receptu se uvádí, že je máte přidat v jedné porci, ale nám se zdá pohodlnější přidávat je postupně, ve 2-3 porcích).
7) Směs pečlivě promíchejte stěrkou a provádějte krouživé pohyby (skládání) zdola nahoru a od okrajů do středu. Měli byste získat homogenní a nadýchané těsto. Tento proces musí být rychlý, protože při dlouhém míchání se těsto prohýbá.
8) Těsto přeneste na kulatý plech o průměru 26 cm vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně ho rozprostřete a několikrát plech na pracovní ploše převalujte.
9) Pečte těsto asi 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Propečení zkontrolujte pomocí párátka (uprostřed těsta by mělo být suché, beze stop těsta) nebo zatlačením prstem (prst by se neměl do těsta zabořit).
10) Vyjměte plech z trouby a položte jej na gril. Vrchní část nechte mírně vychladnout. Pak ji ostrým nožem oddělte od stěn pánve. Vyjměte ho z pánve, vraťte zpět na gril a nechte ho zcela vychladnout (nejlépe ho nakrájejte alespoň 2-3 hodiny po upečení).
11) Opatrně vyřízněte a odstraňte střed těsta tak, abyste vytvarovali dortovou formu se stěnami o průměru 1,5 cm a dnem o průměru 1,5 cm. A kousky korpusu, které po tomto úkonu zůstanou, rozdrobte rukama na drobky.
12) Korpus jsme nepokropili. Doporučujeme však ochutnat a případně posypat. K tomuto účelu můžete připravit cukrový sirup (ze 2 lžic cukru a 3 lžic vody) nebo použít ovocnou šťávu.
13) Naplňte pracovní desku banány a uspořádejte je soustředně tak, aby vypadaly atraktivně v průřezu. Můžete je použít celé nebo je rozkrojit na podélné poloviny.
14) Dort jsme sestavili pomocí nastavitelného kroužku. Díky tomu je pečení pohodlnější a okraje koláče zůstávají čisté. Nemusíte však tuto pomůcku používat: můžete se bez ní obejít.
Příprava krému:
1) Namočte želatinu do vody a nechte ji hydratovat.
2) Do hluboké mísy dejte tvaroh, cukr a banán nakrájený na kousky. Mixérem nebo šťouchadlem rozmixujte na hladké pyré.
3) Želatinu zahřívejte, dokud se zcela nerozpustí, ale nevařte ji (jinak by mohla ztratit své vlastnosti). Nechte ji mírně vychladnout, aby nebyla příliš horká, a pak ji vmíchejte do směsi.
4) Směs uložte na 20-30 minut do chladničky. Tento čas je velmi přibližný. Proto sledujte konzistenci: neměla by úplně ztuhnout, ale jen trochu zhoustnout.
5) Vyjměte šlehačku z lednice a šlehejte ji mixérem, dokud se neobjeví tuhé špičky. Nezapomeňte, že šleháte pouze velmi hustou a velmi studenou smetanu. Proto ji do doby, než ji začnete zpracovávat, uchovávejte v chladničce (nejlépe předem vychlaďte mísu a nádoby, ve kterých budete šlehat).
6) Poté ji vmíchejte do směsi pomocí stěrky a jemně míchejte krouživými pohyby zdola nahoru.
7) Do krému vmíchejte nastrouhanou čokoládu.
8) Na banánovou vrstvu položte krém a vytvořte kopulovitý tvar. Dort tak bude vypadat jako krtinec.
9) Vrstvu krému pokryjte drobenkou a jemně ji přitlačte (krém je měkký a drobenka k němu dobře přilne).
10) Dort uložte na několik hodin do chladničky, aby se zpevnil a ztuhl.
11) Pokud chcete, můžete připravený koláč posypat kakaovým práškem. Poté je naporcujte a podávejte.
Přejeme vám i vašim blízkým příjemné chvíle!