Tvarohový koláč s třešněmi – Zdravá varianta oblíbeného dezertu

Pokud hledáte sladký dezert, který spojuje skvělou chuť s lepším složením, pak jste na správném místě. Dnes vám přinášíme recept na zdravější tvarohový koláč s třešněmi, který je nejen chutný, ale také obsahuje méně cukru a tuku než klasické varianty.

Tento koláč kombinuje svěží tvaroh s vypeckovanými třešněmi a je obohacen o lehkou směs polohrubé a špaldové mouky. S trochou mléka, vaječných bílků, třtinového cukru a prášku do pečiva vzniká lahodné těsto, které se snadno připravuje. Po pečení vás očaruje svou zlatavou barvou a sladkou vůní.

Zdroj: Lenka Sedláčková

Recept na tvarohový koláč s třešněmi:

Co budeme potřebovat:

  • 1 tvaroh polotučný
  • Vypeckované třešně
  • 10 dkg polohrubé mouky
  • 8 dkg špaldové mouky
  • 3 vejce (bílky vyšlehané tuhé)
  • 5 lžic mléka
  • 7 dkg třtinového cukru
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 10 dkg másla

Nemáte třešně? Vyzkoušejte tuhle verzi s jahodami.


Jak budeme postupovat:

1) V míse smíchejte tvaroh s vypeckovanými třešněmi a přidejte vejce, mléko a třtinový cukr. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.

2) Přidejte polohrubou a špaldovou mouku a prášek do pečiva. Opět důkladně promíchejte, dokud nedostanete hladké a vláčné těsto.

3) Bílky vyšlehejte do tuha a opatrně je vmíchejte do tvarohové směsi. Tím získáte lehké a nadýchané těsto.

4) Plech vymažte máslem a na jeho dno rozetřete tvarohové těsto. Urovnávejte ho do rovnoměrné vrstvy.

5( Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia po dobu přibližně 30 minut nebo dokud koláč nezíská zlatavou barvu.

6) Po upečení nechte koláč vychladnout a podávejte ho nařezaný na porce. Doporučujeme ho ozdobit čerstvými třešněmi nebo posypat moučkovým cukrem pro dokonalý závěr.

DOPORUČUJEME: Jak na domácí trdelník? Připravte tradiční dezert plný vůně a chuti ve své kuchyni!