Připravte se na jedinečnou chuťovou explozi s naším jemným koláčem s marmeládou a lahodnou drobenkou na povrchu. Tento koláč je nejenom neskutečně chutný, ale také překvapí svou texturou a krásným vzhledem. S křehkým těstem, sladkou marmeládou a křupavou drobenkou na povrchu se tento koláč stane okamžitým hitem. Připojte se k nám a objevte, jak snadné a zároveň lahodné je připravit tento jemný koláč doma.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Koláč s marmeládou a drobenkou:
Co budeme potřebovat:
- 180 g másla
- jedno vejce
- 130 g cukru
- 8 g vanilkového cukru
- špetka soli
- 310 g mouky
- jedna lžička prášku do pečiva
- 350 g džemu nebo husté marmelády (my jsme použili marmeládu z černého rybízu)
Jak budeme postupovat:
1) Měkké máslo (pokojové teploty) a špetku soli šlehejte mixérem 60 sekund. Poté přidejte cukr, vanilkový cukr a pokračujte v míchání při vysokých otáčkách po dobu 2-3 minut, dokud nezískáte nadýchanou, hladkou a bělavou směs.
2) Přidejte vejce. Mixujte 3 minuty.
3) Postupně přidejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nejprve míchejte mixérem, pak stěrkou a teprve nakonec přidejte těsto rukama. Mělo by být hladké, homogenní, měkké a snadno se lámat na kousky.
4) Těsto položte na pečicí papír a pomocí válečku ho rozválejte na obdélníkový plát o tloušťce 5 mm a rozměrech 30 x 35 cm. Během válení ořízněte okraje škrabkou.
5) Přeneste desku s papírem na plech. Často do něj píchejte vidličkou.
6) Pečte 10-12 minut dozlatova v troubě předehřáté na 200 °C.
7) Okraje horkého těsta uhlaďte ostrým nožem a pak je rozřízněte na polovinu. Nechte vychladnout.
8) Zbylé kousky těsta po uhlazení okrajů vložte do plastového sáčku. Rozmačkejte je šťouchadlem na brambory, dokud se nezmění na drobky.
Sestavte dort:
1) Opatrně přeneste jednu desku na talíř. Na povrch rozetřete polovinu marmelády, okraje nechte volné (aby se marmeláda po přikrytí druhou vrstvou dortu na talíři nerozmazávala).
2) Druhé těsto položte na první a potřete ho zbývajícím džemem a zakryjte jím i okraje.
3) Druhou vrstvu džemu posypeme drobenkou z těsta.
4) Koláč nechte 2-3 hodiny ztuhnout při pokojové teplotě.
5) Poté je nakrájejte na čtverce.
6) Dort podávejte s velkým potěšením!
Přejeme vám i vašim blízkým dobrou chuť!