Laskavě jemný koláč s lahodnou marmeládou a křupavou drobenkou

Připravte se na jedinečnou chuťovou explozi s naším jemným koláčem s marmeládou a lahodnou drobenkou na povrchu. Tento koláč je nejenom neskutečně chutný, ale také překvapí svou texturou a krásným vzhledem. S křehkým těstem, sladkou marmeládou a křupavou drobenkou na povrchu se tento koláč stane okamžitým hitem. Připojte se k nám a objevte, jak snadné a zároveň lahodné je připravit tento jemný koláč doma.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Jemný koláč s marmeládou a drobenkou na povrchu
Zdroj: Retete-usoare.eu

Koláč s marmeládou a drobenkou:

Co budeme potřebovat:

  • 180 g másla
  • jedno vejce
  • 130 g cukru
  • 8 g vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 310 g mouky
  • jedna lžička prášku do pečiva
  • 350 g džemu nebo husté marmelády (my jsme použili marmeládu z černého rybízu)

Jak budeme postupovat:

1) Měkké máslo (pokojové teploty) a špetku soli šlehejte mixérem 60 sekund. Poté přidejte cukr, vanilkový cukr a pokračujte v míchání při vysokých otáčkách po dobu 2-3 minut, dokud nezískáte nadýchanou, hladkou a bělavou směs.

2) Přidejte vejce. Mixujte 3 minuty.

3) Postupně přidejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nejprve míchejte mixérem, pak stěrkou a teprve nakonec přidejte těsto rukama. Mělo by být hladké, homogenní, měkké a snadno se lámat na kousky.

Jemný koláč s marmeládou a drobenkou na povrchu
Zdroj: Retete-usoare.eu

4) Těsto položte na pečicí papír a pomocí válečku ho rozválejte na obdélníkový plát o tloušťce 5 mm a rozměrech 30 x 35 cm. Během válení ořízněte okraje škrabkou.

Jemný koláč s marmeládou a drobenkou na povrchu
Zdroj: Retete-usoare.eu

5) Přeneste desku s papírem na plech. Často do něj píchejte vidličkou.

Jemný koláč s marmeládou a drobenkou na povrchu
Zdroj: Retete-usoare.eu

6) Pečte 10-12 minut dozlatova v troubě předehřáté na 200 °C.

Jemný koláč s marmeládou a drobenkou na povrchu
Zdroj: Retete-usoare.eu

7) Okraje horkého těsta uhlaďte ostrým nožem a pak je rozřízněte na polovinu. Nechte vychladnout.

Jemný koláč s marmeládou a drobenkou na povrchu
Zdroj: Retete-usoare.eu

8) Zbylé kousky těsta po uhlazení okrajů vložte do plastového sáčku. Rozmačkejte je šťouchadlem na brambory, dokud se nezmění na drobky.

Jemný koláč s marmeládou a drobenkou na povrchu
Zdroj: Retete-usoare.eu

Sestavte dort:

1) Opatrně přeneste jednu desku na talíř. Na povrch rozetřete polovinu marmelády, okraje nechte volné (aby se marmeláda po přikrytí druhou vrstvou dortu na talíři nerozmazávala).

Jemný koláč s marmeládou a drobenkou na povrchu
Zdroj: Retete-usoare.eu
Jemný koláč s marmeládou a drobenkou na povrchu
Zdroj: Retete-usoare.eu

2) Druhé těsto položte na první a potřete ho zbývajícím džemem a zakryjte jím i okraje.

Jemný koláč s marmeládou a drobenkou na povrchu
Zdroj: Retete-usoare.eu

3) Druhou vrstvu džemu posypeme drobenkou z těsta.

Jemný koláč s marmeládou a drobenkou na povrchu
Zdroj: Retete-usoare.eu

4) Koláč nechte 2-3 hodiny ztuhnout při pokojové teplotě.

5) Poté je nakrájejte na čtverce.

Jemný koláč s marmeládou a drobenkou na povrchu
Zdroj: Retete-usoare.eu

6) Dort podávejte s velkým potěšením!

Jemný koláč s marmeládou a drobenkou na povrchu
Zdroj: Retete-usoare.eu
Jemný koláč s marmeládou a drobenkou na povrchu
Zdroj: Retete-usoare.eu

Přejeme vám i vašim blízkým dobrou chuť!