Připravte si neodolatelně měkké a nadýchané kynuté buchty s jablečnou náplní, které vás okouzlí svou křehkostí a sladkostí. Tento recept využívá kynuté těsto, které dodá buchtám jedinečnou strukturu a chuť. Perfektní dezert pro každou příležitost!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Měkké buchty s jablečnou náplní:
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 450 ml teplého mléka
- 100 g cukru
- špetka soli
- 8 g vanilkového cukru
- 20 g čerstvého droždí nebo 7 g sušeného droždí
- jedno vejce
- přibližně 750 g mouky
- 100 g másla
Pro náplň:
- 2 střední jablka
- 20 g másla
- 2 lžíce cukru
Na polevu:
- 30 g másla
- 2 lžíce cukru
- 3 lžíce mouky
Ostatní:
- 1 žloutek + 1 lžíce mléka (na potření buchet před pečením)
Jak budeme postupovat:
Připravte těsto:
1) Teplé mléko nalijte do hluboké mísy. Přidejte cukr, vanilkový cukr, špetku soli, droždí a vejce. Míchejte metličkou do hladka.
2) Přidejte rozpuštěné a vychladlé máslo. Míchejte.
3) Postupně přidejte prosátou mouku. Nejprve těsto promíchejte lžící a poté ho 8-10 minut hněťte rukama, dokud nebude hladké a homogenní. Mělo by být měkké a nelepivé.
4) Vytvarujte z něj kouli a vložte ji do hluboké mísy. Přikryjte je pokličkou nebo potravinovou fólií a nechte 60 minut kynout na teplém místě.
Připravte náplň:
1) Jablka oloupejte od jádřinců a protáhněte je velkým struhadlem.
2) Máslo rozpusťte na pánvi nebo v nerezové pánvi. Přidejte cukr. Míchejte.
3) Přidejte nastrouhaná jablka. Vařte asi 7 minut, dokud nezměknou a neodpaří se všechna šťáva.
4) Odstavte náplň z tepla. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Vytvarujte buchty:
1) Vykynuté těsto přeneste na pracovní plochu. Jemně prohněťte a rozdělte na 12 stejných dílů.
2) Z těsta vytvarujte kuličky a položte je na plech vyložený pečicím papírem, přičemž mezi nimi nechte mezery.
3) Uprostřed každé buchty udělejte kulatým hrnkem důlek.
4) Do důlku v každé buchtě přidejte 1,5 lžičky náplně.
5) Buchty přikryjte potravinovou fólií a nechte je 20 minut odpočívat.
Připravte polevu:
1) Do mísy dejte studené máslo, cukr a prosátou mouku. Smíchejte je dohromady, až získáte hladké těsto.
2) Pomocí silikonového štětce potřete buchty žloutkem smíchaným se lžičkou mléka.
3) Poté je posypeme polevou.
4) Buchty pečte 20 minut v troubě předehřáté na 190 °C.
5) Nechte vychladnout.
6) Buchty podávejte s jablečnou náplní a polevou!
Přejeme vám i vašim blízkým dobrou chuť!