Sladké kousky Moravy: Vychutnejte si tradiční Moravské koláče plné lahodného pokušení

Dnes vám přinášíme recept na tradiční Moravské koláčky, které se staly ikonou moravské kuchyně. Tyto drobné sladké dezerty mají bohatou historii a jsou oblíbené po celé Moravě.

Moravské koláčky jsou charakteristické svým křehkým těstem, které je vyrobeno z kombinace hladké a polohrubé mouky. Díky použití droždí se těsto krásně vykynuté a nadýchané. Když se vloží do trouby, těsto získá křupavou a zlatavou kůrku, která dodává koláčkům neodolatelnou chuť.

Zdroj: Alena Dulíková

Recept na sladké kousky Moravy:

Co budeme potřebovat:
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 2 vajíčka
  • 1 kostku droždí
  • 250 ml mléka
  • 100 g cukru krupice
  • Citronová kůra (nastrouhaná)
  • Špetka soli
  • 60 g rozpuštěného másla
  • Vanilkový cukr (na posypání)

Jak budeme postupovat:

1) Ve velké míse smíchejte hladkou mouku a polohrubou mouku.

2) Droždí rozdrobte do misky a přidejte trochu cukru. Přidejte teplé mléko a nechte droždí pěkně vykynout.

3) Do moukové směsi přidejte vykynuté droždí, vajíčka, cukr, citronovou kůru, špetku soli a rozpuštěné máslo.

4) Vypracujte těsto, které by mělo být hebké a pružné. Pokud je těsto příliš lepkavé, přidávejte postupně mouku.

5) Přikryjte misku utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte těsto vykynout na teplém místě asi 1-2 hodiny, dokud zdvojnásobí svůj objem.

6) Po vykynutí těsto opatrně vyklopte na pomoučený povrch a rozdělte ho na menší kousky. Každý kousek těsta vyválejte na tenký plát a pomocí kolečka nebo skleničky vyřízněte kruhy.

7) Na každý kruh těsta dejte lžičku marmelády nebo jiné náplně dle vašeho výběru. Koláčky přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte je ještě chvíli odpočinout, aby trochu vykynuly.

8) Pečte koláčky v předehřáté troubě na 180°C asi 12-15 minut, nebo dokud nezískají zlatavou barvu.

Po vytažení z trouby posypte koláčky vanilkovým cukrem a nechte je úplně vychladnout na mřížce.