ROZHOVOR: Zlepšete svým dětem náladu s veselými vaky od Jany

Rádi bychom Vám poděkovali, že se s námi i nadále dělíte o výsledky své tvorby. Proto jsme se rozhodli podpořit vaše tvůrčí úsilí i jinak než jen zveřejněním na Facebooku. Některé z Vás jsme požádali o krátký rozhovor, aby se i naši čtenáři mohli v tomto uměleckém směru trochu inspirovat.

Dnešní rozhovor patří Janě, matce dvou dětí, jejíž výtvory potěší především je. Vytváří sedací vaky pro děti, které vynikají nejen svým veselým vzhledem, ale také materiálem, z něhož jsou vyrobeny. Originální design, který jistě potěší. (i Vás!)

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR: Zlepšete svým dětem náladu s Veselými Vaky od Jany
Zdroj: Jana Říhošková

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představila.

Jmenuji se Jana Říhošková, mám dvě úžasné děti a skvělého muže. Se svou rodinou žiju v malém domečku uprostřed Hané, ve městě Tovačově. Zde také všechny mé výrobky vznikají.

Již od dětství jsem v sobě měla tvořivého ducha, ale teprve s příchodem dětí se ve mně probudila obrovská touha vytvořit pro ně něco vlastníma rukama. Měla jsem tehdy v hlavě spoustu nápadů a některé už prostě musely ven.

Tak vznikly první „rostoucí” didaktické látkové knihy, interaktivní hrací kostky, hrací podložky, šité pohádkové knížky a mnoho dalších. Během mateřské jsem si tvorbu pro děti natolik zamilovala, že už bez ní prostě nemůžu být.

ROZHOVOR: Zlepšete svým dětem náladu s Veselými Vaky od Jany
Zdroj: Jana Říhošková

Můžete nám představit svou tvorbu? Co všechno děláte?

Na českém trhu mi chyběly dětské sedací vaky, které by byly hravé, skladné, převážně z přírodních materiálů, a zároveň měly snímatelný a pratelný potah. Lákalo mě vyrábět vaky, které by měly svou duši a pobízely děti nejen k lenošení, ale byly pro ně i parťákem na hraní. Vydala jsem se tedy touto cestou a začala šít originální dětské sedací vaky v designu veselých zvířátek.

Kromě Veselých Vaků jsem dále rozšířila svou tvorbu i o „kamarády do pelíšků”, což je kolekce hebkých polštářků ve tvaru veselého ovoce a nahřívacích polštářků. Jsou to takoví veselí kamarádi do nepohody. Dokážou zahřát i zchladit a působí jako hojivý obklad na řadu bolístek.

Kdy jste začala s tvorbou veselých vaků a jak jste se k tomu dostala?

První „Veselý kamarád” vznikl vlastně úplně náhodou. Když byly dceři necelé dva roky, měli jsme doma velký sedací vak, který byl jejím oblíbeným místem na lenošení a různá dovádění. Vzhledem ke svým velkým rozměrům ale zabíral poměrně dost prostoru, a také si jej sama nedokázala nikam přemístit.

ROZHOVOR: Zlepšete svým dětem náladu s Veselými Vaky od Jany
Zdroj: Jana Říhošková

Tehdy se v mé hlavě zrodil nápad, ušít dceři menší vak ve tvaru králíka. Jenže když máte doma děti dvě, zákonitě potřebujete tvořit vše dvakrát. Postupně se pak přidávaly další. Tak jsem se za velké podpory rodiny a okolí dostala až k tvorbě „Veselých Vaků”.

Jsou Veselé vaky Vaší prací nebo koníčkem?

Veselé Vaky jsou poměrně nováčkem na trhu a jsou teprve na začátku své cesty. Začátky jsou vždy složité a nesmírně obtížné je umět oslovit a získat si své zákazníky.

Objednávky nejsou zatím v takovém objemu, aby mě moje tvorba dokázala uživit. Doufám, že se mi časem podaří splnit si svůj sen a můj koníček se postupně stane i mým živobytím.

Můžete nám přiblížit výrobní proces Vašich výrobků?

I když se to možná nezdá, za vznikem každého originálního vaku jsou hodiny práce. Před začátkem výroby vznikne většinou několik kreslených návrhů a zde pak často probíhá i konzultace s mými „malými“ pomocníky.

ROZHOVOR: Zlepšete svým dětem náladu s Veselými Vaky od Jany
Zdroj: Jana Říhošková

Na výrobu vrchního vaku používám 100 % bavlnu, je tedy nutné vždy látku nejprve důkladně přežehlit, aby vůbec bylo možné s výrobou začít. Následuje stříhání, sešívání dílů, našívání zipů a etiket. Všechny vaky prošívám pro zajištění větší pevnosti a odolnosti trojitým stehem. Každý veselý kamarád má vnitřní vak a vnější snímatelný obal.

Po základním sešití všech dílů látky je nutné vyrobit si šablony jednotlivých aplikací, které vždy ještě opatřuji výztuhou. Je třeba zkoušet a vybírat to nejvhodnější místo, kde bude aplikace umístěna. Vše spolu musí dokonale ladit, aby konečný výsledek přímo vybízel k lenošení.

Nyní následuje nejvíce vzrušující fáze výroby. Tuto část si užívám ze všeho nejvíc. Mám ráda ten pocit, když mi pod rukama začne „ožívat“ kus látky. Po finálním našití každé aplikace mám vždy radost, že jsem zase o kus blíž ke svému cíli.

ROZHOVOR: Zlepšete svým dětem náladu s Veselými Vaky od Jany
Zdroj: Jana Říhošková

Na závěr je vnitřní vak naplněn certifikovanými EPS kuličkami o velikosti 1-3 mm. A musím podotknout, že takové plnění vaku nezbednými kuličkami je velmi „citlivá” práce, která vždy zaměstná celou naši rodinu.

Po finálním přežehlení opatřím vak visačkou s údaji o údržbě, pečlivě ho zabalím, přiložím drobný dárek a nový kamarád už je připraven na cestu k Vám.

Co Vás inspiruje při tvoření?

Inspirací jsou mi především děti. Ať už ty, které mám možnost pozorovat při hře ve svém okolí, nebo ty moje, kdy se snažím naslouchat jejich názorům, potřebám a přáním. V dětském světě plném fantazie je obrovský prostor pro inspiraci.

Jaká je následná péče o Vaše produkty?

Moje výrobky nevyžadují žádnou speciální péči. Všechny snímatelné potahy, ať už na vacích, či polštářcích, jsou pratelné na 30 ºC na šetrný program.

ROZHOVOR: Zlepšete svým dětem náladu s Veselými Vaky od Jany
Zdroj: Jana Říhošková

Drobné nečistoty je možné očistit vlhkým hadříkem namočeným v mýdlové vodě. Výborným pomocníkem pro snadnou údržbu je také čistící váleček na textil. Podrobnější údaje o údržbě jsou uvedeny u každého produktu.

Vytváříte také na zakázku, podle představ zákazníka?

Několik vaků s designem na přání jsem již vytvořila, ale je to o poznání složitější a časově náročnější výrobní proces, takže není možné vždy v této otázce zákazníkům vyhovět.
Vše záleží na momentální vytíženosti.

Změna barvy u aplikací problém většinou není, pokud je konkrétní materiál dostupný. Různé barevné varianty jsou u některých výrobků na vyžádání přímo na e-shopu.

ROZHOVOR: Zlepšete svým dětem náladu s Veselými Vaky od Jany
Zdroj: Jana Říhošková

Máte do budoucna nějaké plány, například rozšířit svojí tvorbu?

V hlavě mám pořád ještě spoustu nápadů, které bych chtěla někdy v budoucnu uskutečnit. Na jednom z nich zrovna teď usilovně pracuji. Ležel mi v hlavě už pár let, tak bylo na čase ho konečně vypustit do světa.

Ráda bych brzy svoji tvorbu rozšířila o dětská kreativní trička. Tak snad se mi můj nejnovější plán podaří zrealizovat a budu mít čas a kapacitu na to, abych vše zvládla.

Kde lze Vaše výrobky zakoupit?

Moje výrobky je možné zakoupit přímo na e-shopu www.veselevaky.cz, případně na Fleru.

Chtěli byste našim čtenářům říci ještě něco, co jsme nezmínili?

Určitě bych touto cestou ráda poděkovala všem, kteří dokáží ocenit originální ruční výrobky. Velice cenná je pro mě také zpětná vazba od zákazníků, jen tak se totiž můžu dozvědět, kde je ještě prostor pro případné zlepšení.

ROZHOVOR: Zlepšete svým dětem náladu s Veselými Vaky od Jany
Zdroj: Jana Říhošková