Připravte se na náš osvěžující třešňový koláč s jemným krémem z bílého jogurtu. Tento lahodný koláč nabízí dokonalou rovnováhu mezi sladkými třešněmi, lehkým jogurtovým krémem a voňavým těstem. Je to ten správný recept pro ty, kteří hledají chutný a zároveň svěží dezert!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Voňavý třešňový koláč s jogurtovým krémem
Co budeme potřebovat:
Domácí třešňová náplň:
- 500 g třešní – (mražených)
- 70 g kukuřičného škrobu – 6 lžic
- 150 g cukru
- 150 ml vody
Těsto:
- 3 žloutky
- špetka soli
- 80 g moučkového cukru – 6 lžic
- 80 g rozpuštěného másla
- 1 lžička vanilky
- 200 g mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
Krém:
- 500 g řeckého jogurtu
- 1 lžička vanilky
- 50 g kukuřičného škrobu – 4 lžíce
- 3 vaječné bílka
- špetka soli
- 130 g cukru
Na posypání:
- moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. Do hrnce dejte mražené třešně, nasypejte kukuřičný škrob, cukr a přilijte vodu – dobře promíchejte a vařte na mírném ohni do mírného zhoustnutí.
2. Do misky si dejte žloutky, přidejte špetku soli, přisypejte moučkový cukr – promíchejte metličkou, pak přilijte rozpuštěné máslo – pokračujte v míchání, poté přidejte trochu vanilky – míchejte a nakonec přisypejte prosátou mouku s práškem do pečiva – důkladně prohněťte a vypracujte těsto.
3. Oddělte malý kousek těsta a dejte ho na 15 minut do mrazáku.
4. Zbylé těsto rozetřete do formy ve tvaru bábovky vyložené pečicím papírem, pak nalijte do ní třešňovou náplň a pěkně ji rozetřete.
5. Do velké misky dejte bílý jogurt, přidejte vanilku a nasypejte kukuřičný škrob – promíchejte metličkou.
6. Do jiné misky dejte bílky, přidejte špetku soli – vyšlehejte a za stálého šlehání přisypávejte cukr – šlehejte, dokud neztuhnou špičky a pak je vmíchejte do jogurtového krému.
7. Krém rozetřete na třešňovou náplň ve formě a posypejte strouhaným těstem z mrazáku.
8. Pečte v předehřáté troubě 40 minut při 180 °C.
9. Po upečení v troubě pomocí talíře přeložte na opačnou stranu a posypejte moučkový cukrem.
10. Voňavý třešňový koláč s jemným krémem s bílého jogurtu podávejte s láskou a úsměvem na tváří.
Přátelé přejeme Vám dobrou chuť!