ROZHOVOR: Svítící půllitry? I tohle přináší umělecké sklářství, kterému se ve své tvorbě věnuje Lukáš Verner

Rádi bychom Vám poděkovali, že se s námi i nadále dělíte o výsledky své tvorby. Proto jsme se rozhodli podpořit vaše tvůrčí úsilí i jinak než jen zveřejněním na Facebooku. Některé z Vás jsme požádali o krátký rozhovor, aby se i naši čtenáři mohli v tomto uměleckém směru trochu inspirovat.

Jako obvykle Vám i dnes přinášíme inspirativní lidi, a to především ty velmi kreativní. Dozvíte se o šikovném Lukášovi, který pokračuje ve tradičním řemesle – uměleckém sklářství. Už jste slyšeli o svítících skleněných výrobcích?

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

rozhovor:
Zdroj: Lukáš Verner

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představil.

Jmenuji se Lukáš Verner a jsem umělecký sklář.

Kdy jste začal vyrábět sklo a jak vznikl tento nápad?

Poprvé jsem se seznámil se sklem už na základní škole při exkurzi do sklárny Janštýn a žhavá hmota mě natolik uchvátila, že jsem dál o volbě povolání nepřemýšlel. Na sklovině je fascinující, co vše se z ní dá ztvárnit, jak je plastická.

rozhovor:
Zdroj: Lukáš Verner

Po vyučení jsem nastoupil do sklárny Janštýn. O přestávkách jsem zkoušel tvarovat různé věci a poté jsem svými výrobky obdarovával své blízké a kamarády. V říjnu 1994 jsem zakotvil do sklárny sklářského výtvarníka Jaroslava Svobody v Karlově na Vysočině, kde s malými přestávkami pracuji již skoro třicet let.

Můžete nám představit svou práci se sklem? Co vytváříte?

Nejraději tvořím zvířata. Je pro mě obrovskou výzvou pokusit se vytvarovat dílo přírody a přiblížit se co nejvíce realitě. Sladit dokonale všechny detaily je někdy boj.

rozhovor:
Zdroj: Lukáš Verner

Je to Vaše práce nebo koníček?

Patřím mezi ty „šťastlivce“, kterým se práce stala koníčkem. Neustále přemýšlím, co vyrobit, vylepšit, kam až posunout své hranice při tvarování skla.

Kde berete inspiraci?

Obrovskou, nevyčerpatelnou inspirací je mi především živá příroda.

rozhovor:
Zdroj: Lukáš Verner

Můžete nám přiblížit výrobní proces?

Výroba skla začíná u sklářského kmene (křemičitý písek, vápenec, soda, potaš atd), která se nakládá do pece a následně se taví zhruba při teplotě 1400 °C. Poté se při teplotě 1200°C zpracovává.

Při výrobě ručně tvarovaného hutního skla sklář potřebuje sklářskou píšťalu, kovové a dřevěné nářadí, formy a především šikovné ruce, výtvarné nadání a představivost.

Vše začíná u malé kuličky (tzv. jadérko), na kterou se postupně nabírají další vrstvy skla, které se mohou v průběhu výroby barvit, či dekorovat – třeba drobnými bublinkami.

Jakým způsobem barvíte sklo?

Na barvení skla používáme sklářský pigment. Barev je opravdu velká škála.

rozhovor:
Zdroj: Lukáš Verner

Vytváříte také na zakázku, podle přání zákazníka?

Vyrábíme většinou výrobky na zakázky, ale nebráníme se vyrobit ani výrobek na přání zákazníka – fantazii sklářů se meze nekladou.

Jak dlouho Vám trvá vytvořit jeden kus?

Délka výroby jednotlivých produktů se liší podle složitosti, nezáleží ani tak na velkosti výrobku, ale na ztvárnění jednotlivých detailů. Výroba může trvat 5 minut, ale také třeba 45 i déle.

Čím jsou podle Vás vaše výrobky výjimečné?

O našich výrobcích, protože každý vzniká na píšťale jednotlivě při ruční práci, můžeme právem říct, že co kus, to originál. Nepodaří se nikdy vyrobit dva úplně totožné kusy. Proto když si zakoupíte nebo dostanete některý z našich výrobků, hýčkejte si ho, je za ním vidět um sklářského řemesla.

rozhovor:
Zdroj: Lukáš Verner

Lze Vaše skleněné výrobky mýt v myčce nádobí?

Malou nevýhodou pro dnešní moderní dobu je, že výrobky u nás vytvořené, nejsou vhodné do myčky nádobí.

Můžete nám říci více o Vašich svítících skleněných výrobcích?

Velkou oblibu u našich zákazníků si v poslední době získaly svítící výrobky. Jsou barvené sklářským pigmentem s fluorescenční látkou, která po nasvícení svítí. Vyrábíme dekorativní kamínky, skleničky, těžítka, malá zvířátka, ale opravdu HIT jsou půllitry. Je to originální dárek.

rozhovor:
Zdroj: Lukáš Verner

Máte do budoucna nějaké plány, například rozšířit svoji tvorbu?

Naše plány do budoucna? Vydržet! Chtěli bychom zanechat tradici sklářství v České republice pro příští generace. Pro nás pár, co zde pracujeme, je to opravdu srdcová záležitost. Stále věříme, že se situace s energiemi na trhu ustálí, a to naše krásné řemeslo budeme moci provozovat dál …

Kde lze Vaše výrobky zakoupit?

Výrobky z naší sklárny můžete zakoupit jak přes internetový obchod, tak i v areálu sklárny, kde je velká prodejní galerie. Koho by výroby skla zajímala, je možné využít exkurzí do výroby, kdy zájemcům ukážeme tajemství výroby skla. Navštívit můžete také naše sociální sítě FB a IG.

www.sklarnakarlov.cz
www.facebook.com/KarlovGlass
www.instagram.com/karlovglass/

rozhovor:
Zdroj: Lukáš Verner

Chtěli byste našim čtenářům říci ještě něco, co jsme nezmínili?

Závěrem bych chtěl našim čtenářům povědět, že svoji práci velice miluji a i když situace není vůbec jednoduchá, udělám vše proto, abych ji nemusel opustit. Pokud Vám naše výrobky dělají radost a líbí se Vám, budu rád za každou zpětnou vazbu a podporu.

Za krásné fotografie děkujeme fotografům facebook.com/photohalama a facebook.com/AtelierSkame.

rozhovor:
Zdroj: Lukáš Verner
rozhovor:
Zdroj: Lukáš Verner