Lahodné řezy rafaelo – hrnkové

Tato buchta s kokosovou posypkou je skvělou sladkou pochoutkou, která je hebká a vláčná. Posypka z kokosu dodá koláči výraznou chuť a texturu. Navíc, přidání šlehačky na horké těsto zajišťuje, že se těsto dokonale zatáhne a stane se ještě chutnější. Užijte si tuto vynikající buchtu s rodinou nebo přáteli.

Zdroj: David Zajíček

Recept na lahodné řezy rafaelo – hrnkové:

Co budeme potřebovat:
  • 2 vejce
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 0,5 hrnku oleje
  • 1 prášek do pečiva

Posypka:

  • 1 hrnek kokosu
  • 0,5 hrnku moučkového cukru

Dekorace:

  • 1 šlehačka na šlehání

 → Připravte si lahodnou kokosovou bábovku


Jak budeme postupovat:

1) Ve velké míse smíchejte vejce s moučkovým cukrem, dokud nezískáte světlý a pěnivý krém.

2) Postupně přidejte mléko a olej a důkladně promíchejte.

3) Přidávejte polohrubou mouku a prášek do pečiva a dobře promíchejte, dokud nezískáte hladké těsto bez hrudek.

4) Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Připravte si plech a vymažte ho máslem a vysypte moukou.

5) Vylijte těsto na připravený plech a rovnoměrně ho rozetřete.

6) V míse smíchejte kokos a moučkový cukr a vytvořte posypku.

7) Posypte těsto kokosovou posypkou, rovnoměrně ji rozložte po povrchu těsta.

8) Vložte plech s těstem do předehřáté trouby a pečte asi 25-30 minut, nebo dokud nezezlátne a nevykynou.

9) Po vyjmutí z trouby nalijte na ještě horké těsto šlehačku. Těsto se krásně zatáhne. Pokud máte málo šlehačky, můžete ji případně zředit mlékem.

10) Nechte buchtu vychladnout a pak ji můžete krájet na plátky.

Máte radši ovocné dezerty? Odemkněte si tento tajný článek nalitý ovocný koláč s tvarohem

litý ovocný koláč s tvarohem a ovocem

Recept na litý ovocný koláč s tvarohem:

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krystalového
  • 2 vejce
  • 150 ml mléka
  • Trochu oleje
  • Prášek do pečiva
  • Vanilkový cukr

Náplň:

  • Ovoce dle vašeho výběru (např. švestky, jahody, maliny, meruňky)
  • Sladký tvaroh

Tvarohová vrstva:

  • 1 tvaroh (asi 200 g)
  • 1 vejce
  • Cukr moučka (dle chuti)
  • Vanilkový cukr

Případně:

  • Půl sáčku vanilkového pudinkového prášku pro ztuhnutí náplně


Jak budeme postupovat:

1) Nejprve si připravte těsto. Ve velké míse smíchejte polohrubou mouku s cukrem, vejci, mlékem, olejem, práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Vypracujte hladké těsto, které se nesmí příliš lepit.

2) Těsto rozválejte na velikost plechu, který plánujete použít. Přeneste těsto do plechu a vytvarujte okraje tak, aby vytvořily malou “vanu” pro ovoce a tvarohovou náplň.

3) Na těsto rozložte ovoce podle vašeho výběru. Můžete použít čerstvé nebo mražené ovoce.

4) Ve svislých řádcích mezi ovocem rozetřete vrstvu sladkého tvarohu.

5) Pokud chcete, můžete připravit tvarohovou vrstvu. Ve větší misce smíchejte tvaroh s vejcem, cukrem moučka a vanilkovým cukrem. Pokud chcete ztuhnout tvarohovou vrstvu, můžete přidat půl sáčku vanilkového pudinkového prášku.

6) Tvarohovou směs rozetřete na ovoce ve stejném vzoru jako v předchozím kroku.

7) Koláč pečte v předem vyhřáté troubě na 160 °C po dobu přibližně 35-40 minut, dokud není těsto zlatavé a propečené.

8) Po upečení nechte koláč vychladnout a poté jej můžete posypat vanilkovým cukrem.

9) Tento litý ovocný koláč s tvarohem a ovocem je skvělou volbou pro sladkou svačinu nebo dezert.