Recept na kynutý koláč s jahodami a tvarohem

Dnes vám přinášíme skvělý recept na kynutý koláč s jahodami a tvarohem. Tento lahodný dezert je ideální pro letní období, kdy jsou čerstvé jahody plné chuti a sladkosti. Kynuté těsto je vyrobeno z hladké mouky, vajíček, soli, cukru, kvasnic, oleje a mléka. Po vykynutí se těsto rozprostře na plech a je připraveno na náplň. Tvarohová vrstva, vyrobená z tvarohu, cukru, žloutků, škrobu solamyl a sněhu ze dvou bílků, dodává koláči krémovou a lahodnou konzistenci.

Ovoce je umístěno na vrcholu tvarohové vrstvy, která je pak posypána drobenkou vyrobenou z polohrubé mouky, másla a moučkového cukru. Koláč se peče, dokud nezíská zlatavou barvu a nádherně voní. Po vychladnutí můžete koláč posypat moučkovým cukrem a podávat jako sladký dezert pro celou rodinu. Takže neváhejte a vyzkoušejte tento skvělý recept na kynutý koláč s jahodami a tvarohem, který zaručeně potěší vaše chuťové buňky!

recept na kynutý koláč s jahodami a tvarohem
Zdroj: Jana Jančíková

Recept na kynutý koláč s jahodami a tvarohem:

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 2 vajíčka
  • Špetka soli
  • 100 g cukru
  • 1/2 kostky kvasnic
  • 1 dcl oleje
  • Mléko (přibližně 250-300 ml)

Náplň:

  • 2 vaničky tvarohu
  • Cukr (dle chuti)
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce škrobu solamyl
  • Sníh ze 2 bílků
  • Jahody (nebo jiné ovoce dle vašeho výběru)

Drobenka:

  • Polohrubá mouka
  • Máslo
  • Moučkový cukr


Jak budeme postupovat:

1) Nejprve připravte těsto. Ve velké misce smíchejte hladkou mouku, vajíčka, špetku soli, cukr, rozpůlenou kostku kvasnic, olej a mléko. Postupně přidávejte mléko, dokud nedosáhnete řidší konzistence těsta. Vypracujte hladké těsto a nechte ho vykynout na teplém místě, dokud nedosáhne zdvojnásobení objemu.

2) Předehřejte troubu na 170 stupňů Celsia. Připravte si plech o rozměru 30×40 cm a potřete ho olejem.

3) Vykynuté těsto rozprostřete po celé ploše plechu. Těsto by mělo být rovnoměrně rozprostřené a dosahovat až k okrajům.

4) Na rozprostřené těsto rozetřete tvarohovou náplň. Ve větší misce smíchejte tvaroh, cukr, žloutky, škrob solamyl a sníh ze 2 vyšlehaných bílků. Tuto směs rozetřete na těsto.

5) Na tvarohovou vrstvu položte jahody nebo jiné ovoce dle vašeho výběru.

6) Na vrch koláče posypte připravenou drobenkou. Drobenku vytvořte smícháním polohrubé mouky, másla a moučkového cukru.

7) Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně do zlátnutí okrajů. Doba pečení se může lišit v závislosti na vaší troubě.

8) Po upečení vyjměte koláč z trouby a nechte jej vychladnout na mřížce.

9) Nakonec můžete koláč posypat moučkovým cukrem pro zdobení.

Máte radši jednodušší recept? Odemkněte si tento na Litý ovocný koláč s tvarohem

litý ovocný koláč s tvarohem a ovocem
Zdroj: Dana Švédová

Recept na litý ovocný koláč s tvarohem:

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru krystalového
  • 2 vejce
  • 150 ml mléka
  • Trochu oleje
  • Prášek do pečiva
  • Vanilkový cukr

Náplň:

  • Ovoce dle vašeho výběru (např. švestky, jahody, maliny, meruňky)
  • Sladký tvaroh

Tvarohová vrstva:

  • 1 tvaroh (asi 200 g)
  • 1 vejce
  • Cukr moučka (dle chuti)
  • Vanilkový cukr

Případně:

  • Půl sáčku vanilkového pudinkového prášku pro ztuhnutí náplně


Jak budeme postupovat:

1) Nejprve si připravte těsto. Ve velké míse smíchejte polohrubou mouku s cukrem, vejci, mlékem, olejem, práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Vypracujte hladké těsto, které se nesmí příliš lepit.

2) Těsto rozválejte na velikost plechu, který plánujete použít. Přeneste těsto do plechu a vytvarujte okraje tak, aby vytvořily malou “vanu” pro ovoce a tvarohovou náplň.

3) Na těsto rozložte ovoce podle vašeho výběru. Můžete použít čerstvé nebo mražené ovoce.

4) Ve svislých řádcích mezi ovocem rozetřete vrstvu sladkého tvarohu.

5) Pokud chcete, můžete připravit tvarohovou vrstvu. Ve větší misce smíchejte tvaroh s vejcem, cukrem moučka a vanilkovým cukrem. Pokud chcete ztuhnout tvarohovou vrstvu, můžete přidat půl sáčku vanilkového pudinkového prášku.

6) Tvarohovou směs rozetřete na ovoce ve stejném vzoru jako v předchozím kroku.

7) Koláč pečte v předem vyhřáté troubě na 160 °C po dobu přibližně 35-40 minut, dokud není těsto zlatavé a propečené.

8) Po upečení nechte koláč vychladnout a poté jej můžete posypat vanilkovým cukrem.

9) Tento litý ovocný koláč s tvarohem a ovocem je skvělou volbou pro sladkou svačinu nebo dezert.