Přijdou k vám přátelé na oběd a vy nevíte, jakým receptem je pohostit? Připravte jim tento lahodný recept na pečené brambory se slaninou a smetanou. Je opravdu vynikající a zvládne to každý!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Pečené brambory se slaninou a smetanou
Co budeme potřebovat:
- 6 brambor (700 – 800 g)
- voda
- sůl – podle chuti
- černý pepř – podle chuti
- 1 lžíce sladké červené papriky
- 0.5 lžičky česnekového prášku
- olivový olej
- 120 g slaniny
- pažitka nebo kopr (nepovinné)
- petržel
- 5 – 6 lžic zakysané smetany (200 až 250 g)
Jak budeme postupovat:
1. Očištěné a omyté brambory nakrájejte tak, že do nich udělejte mřížky, do kterých půjde náplň (neprořezávejte je úplně).
2. Připravte si hrnec s osolenou vodou a vložte do něj brambory.
3. Vařte je na prudkém ohni 20 minut.
4. V misce si připravte sladkou červenou papriku, česnekový prášek, olivový olej a promíchejte lžící.
5. Poté si připravte zapékací misku vymazanou olejem a vložte do ní uvařené brambory. Brambory naskládejte do misky s mezerami, aby byly od sebe pěkně vzdálené a potřete je zálivkou.
6. Pečte je v předehřáté troubě 30 minut při 230-240 °C (podle potřeby).
7. Slaninu nakrájejte na malé plátky.
8. Umístěte ji do mezer mezi brambory, osolte a opepřete.
9. Pečte je spolu v předehřáté troubě 30-35 minut při 230-240 °C.
10. Nasekejte pažitku, kopr, přidejte je do zakysané smetany v míse. Osolte, opepřete a promíchejte metličkou.
11. Připravte si velkou mísu, nalijte do ní dresink se zakysanou smetanou, koprem a pažitkou a položte na ni pečené brambory.
12. Posypejte je nakonec ještě petrželkou a podávejte je s láskou a velkou chutí.
Přejeme dobrou chuť!