Dnes si připravíme fantastický ořechový koláč s karamelem. Skládá se z tenkých, křehkých a jemných vršků a spousty karamelovo-ořechové náplně. Jeho příprava je rychlá a snadná. Zamilují si ji všichni: děti i dospělí!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Fantastický ořechový koláč s karamelem
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 200 g másla
- 100 g cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 2 vejce
- 10 g prášku do pečiva
- 400 g mouky
Pro náplň:
- 400 g vlašských ořechů
- 150 g cukru
- 200 ml smetany ke šlehání 33-35 %
- 60 g medu
Ostatní:
- moučkový cukr – na ozdobu
Použili jsme kulatý plech o průměru 24 cm.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: Máslo trochu rozpusťte (jen tolik, aby bylo velmi měkké) a dejte ho do hluboké mísy.
2. Přidejte cukr, vanilkový cukr a vejce. Míchejte metličkou do hladka.
3. Postupně přidejte prosátou mouku a prášek do pečiva. Těsto nejprve promíchejte stěrkou, poté ho hněťte rukama – jen dokud není hladké, homogenní a nelepí se. Zároveň by měl zůstat měkký a příjemný na dotek.
4. Těsto přikryjte potravinovou fólií a dejte do chladničky, zatímco budete připravovat náplň.
5. Připravte náplň: Vlašské ořechy nasekejte najemno nožem nebo mixérem.
6. Cukr dejte na pánev na mírný oheň. Zahřívejte ji, dokud se úplně nerozpustí a nezhnědne. Nemíchejte ji lžící, aby nevznikly hrudky. Aby se nepřipalovala a rovnoměrně neroztékala, pravidelně pánví třeste a naklánějte ji různými směry.
7. Postupně přidávejte smetanu ke šlehání a šlehejte do hladka.
8. Přidejte med. Míchejte.
9. Karamel přiveďte k bodu varu.
10. Poté do něj přidejte připravené ořechy. Míchejte.
11. Náplň nechte vychladnout na vlažnou teplotu.
12. Vytvarujte koláč: Dno formy vyložte pečicím papírem. Poté celý vnitřní povrch vymažte máslem.
13. Těsto rozdělte na dvě nestejné části: 1/3 a 2/3.
14. Větší kus těsta rozetřete rukama do připravené formy a pokryjte jím dno a stěny do výšky 3 cm.
15. Teplou náplň rozetřete na horní část podnosu.
16. Menší kousek těsta rozválejte na kulatý plát o průměru rovnajícím se průměru pánve a použijte krouhač na těsto. Položte ji na náplň a její okraje přilepte k okrajům spodní desky.
17. Povrch koláče často propichujte vidličkou.
18. Koláč pečte 35-40 minut do zlata v troubě vyhřáté na 180 °C.
19. Nechte je mírně vychladnout, pak je vyjměte z formy a položte na talíř. Počkejte, až téměř úplně vychladne.
20. Pokud chcete, posypte teplý koláč moučkovým cukrem.
21. Koláč s velkou chutí naporcujte a podávejte!
Přejeme dobrou chuť!