Dnes si pro vás připravím recept na vynikající obrácený jablečník. Tento dort se vyznačuje krásně krémovou a vláčnou konzistencí, která vás určitě překvapí. Na spodní vrstvu použijeme strouhaná jablka s příjemnou skořicovou vůní, následně na to nalijeme světlou a kakaovou těsto a koláč dopečeme. Po upečení jednoduše obrátíme a na vrchol nalijeme krém z vanilkového pudinku s máslem. Na závěr dort posypeme karamelizovanými oplatkami a zakončíme čokoládovou polevou.
Co budeme potřebovat:
- 800 g strouhaných jablek s přidanou skořicí
- 4 vejce
- 160 g cukru
- 2 lžíce vody
- 180 g polohrubé mouky
- 1/4 lžičky kakaového prášku
- 2 balíčky vanilkového pudinku
- 700 ml mléka
- 150 g másla
- 1 větší oplatka na karamelizaci
- čokoládová poleva
Jak budeme postupovat:
1) Nejprve si připravíme plech o rozměrech 24×34 cm, který vyložíme pečicím papírem.
2) Na spodní vrstvu naskládáme strouhaná jablka s přidanou skořicí.
3) Ve velké míse vyšleháme vejce s cukrem a vodou do pěny.
4) Přidáme polohrubou mouku a pečlivě zamícháme, aby nevznikly hrudky.
5) Rozdělíme těsto na dvě části, jednu necháme světlou a do druhé vmícháme kakaový prášek.
6) Světlé těsto vylejeme na spodní vrstvu se strouhanými jablky.
7) Na světlé těsto nalijeme kakaovou vrstvu.
8) Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25-30 minut, dokud není dort propečený.
9) Upečený koláč opatrně otočíme na velký talíř a sundáme papír.
10) Mezitím si připravíme krém. V hrnci uvaříme vanilkový pudink podle návodu na obalu a necháme vychladnout.
11) Do teplého pudinku vmícháme 150 g másla a pečlivě promícháme.
12) Krém nalijeme na obrácený jablečník.
13) Na vrchol jablečníku dáme karamelizovanou oplátku. Karamelizaci oplatky provedeme tak, že ji nakrájíme na drobné kousky a na pánvi smažíme na másle, dokud nezačnou karamelizovat.
14) Hotový koláč zakončíme čokoládovou polevou. Nejprve si připravíme čokoládovou polevu. Rozpustíme čokoládu na vodní lázni a pak ji rozetřeme na vrchol jablečníku.
15) Hotový jablečník necháme vychladnout a poté můžeme podávat.