Vynikající obrácený jablečník s čokoládovou polevou

Dnes si pro vás připravím recept na vynikající obrácený jablečník. Tento dort se vyznačuje krásně krémovou a vláčnou konzistencí, která vás určitě překvapí. Na spodní vrstvu použijeme strouhaná jablka s příjemnou skořicovou vůní, následně na to nalijeme světlou a kakaovou těsto a koláč dopečeme. Po upečení jednoduše obrátíme a na vrchol nalijeme krém z vanilkového pudinku s máslem. Na závěr dort posypeme karamelizovanými oplatkami a zakončíme čokoládovou polevou.

Zdroj: Zdeňka Klosková

Co budeme potřebovat:

  • 800 g strouhaných jablek s přidanou skořicí
  • 4 vejce
  • 160 g cukru
  • 2 lžíce vody
  • 180 g polohrubé mouky
  • 1/4 lžičky kakaového prášku
  • 2 balíčky vanilkového pudinku
  • 700 ml mléka
  • 150 g másla
  • 1 větší oplatka na karamelizaci
  • čokoládová poleva


Jak budeme postupovat:

1) Nejprve si připravíme plech o rozměrech 24×34 cm, který vyložíme pečicím papírem.

2) Na spodní vrstvu naskládáme strouhaná jablka s přidanou skořicí.

3) Ve velké míse vyšleháme vejce s cukrem a vodou do pěny.

4) Přidáme polohrubou mouku a pečlivě zamícháme, aby nevznikly hrudky.

5) Rozdělíme těsto na dvě části, jednu necháme světlou a do druhé vmícháme kakaový prášek.

6) Světlé těsto vylejeme na spodní vrstvu se strouhanými jablky.

7) Na světlé těsto nalijeme kakaovou vrstvu.

8) Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25-30 minut, dokud není dort propečený.

9) Upečený koláč opatrně otočíme na velký talíř a sundáme papír.

10) Mezitím si připravíme krém. V hrnci uvaříme vanilkový pudink podle návodu na obalu a necháme vychladnout.

11) Do teplého pudinku vmícháme 150 g másla a pečlivě promícháme.

12) Krém nalijeme na obrácený jablečník.

13) Na vrchol jablečníku dáme karamelizovanou oplátku. Karamelizaci oplatky provedeme tak, že ji nakrájíme na drobné kousky a na pánvi smažíme na másle, dokud nezačnou karamelizovat.

14) Hotový koláč zakončíme čokoládovou polevou. Nejprve si připravíme čokoládovou polevu. Rozpustíme čokoládu na vodní lázni a pak ji rozetřeme na vrchol jablečníku.

15) Hotový jablečník necháme vychladnout a poté můžeme podávat.