Domácí chlebík s cibulkou je skvělou volbou pro ty, kdo milují čerstvý a chutný chléb. Tento recept je velmi snadný a může být přizpůsoben podle vašich představ.
Tento chlebík s cibulkou je vynikající samotný, ale můžete ho také podávat s máslem nebo domácí pomazánkou. Doufáme, že tento recept vám bude chutnat a že si ho užijete!
Co budeme potřebovat:
- 350g hladké mouky
- 1 čajová lžička soli
- 1 čajová lžička cukru
- 210 ml teplé vody
- 7g sušených kvasnic
- 2 lžíce oleje
- smažená cibulka (dle chuti)
- troška mléka na potření před pečením
Jak budeme postupovat:
1) Do mísy dáme všechny suroviny a ručně propracujeme těsto. Jak se začne hmota spojovat (je lepkavá), vyklopíme na pomoučený vál a dál ručně hněteme.
2) Trošku si potřete ruce olejem a vypracujte těsto do bochánku.
3) Potom začněte těsto roztahovat do obdélníku co nejvíc to půjde. Před motáním těsta můžete posypat hustě smaženou cibulkou.
4) Z delší strany zamotejte těsto jako když překládáte závin. Spoj by měl být nahoře a ten prsty stačte aby se nerozjížděl.
5) Potom zarolujte ještě z té kratší strany, boční strany opět spojte prsty a vyválejte bochánek chleba.
6) Dejte na plech pečící papír a posypejte moukou. Přeneste chleba, ještě popravte tvar a přikryjte igelitem.
7) Nechte kynout asi 30 minut.
8) Po nakynutí potřete mlékem, posypejte přes sítko moukou a tu uhlaďte. Na povrchu chleba nařízněte.
9) Předehřejte troubu na 190 °C a pečte asi 35 minut.