Péřová buchta – Kombinace piškotového těsta, vanilkového pudinku a zakysané smetany

Péřová buchta je oblíbeným dezertem v mnoha českých domácnostech. Tato jednoduchá piškotovo-pudinková buchta se zakysanou smetanou je snadno připravitelná a má skvělou chuť. Kombinace měkkého piškotového těsta, vanilkového pudinku a svěží zakysané smetany udělá z této buchty dokonalý závěr pro jakýkoli oběd nebo večeři. Následující recept je pro velký, vyšší plech a připravíte ho s následujícími surovinami.

péřová buchta – kombinace piškotového těsta, vanilkového pudinku a zakysané smetany
Zdroj: Katerina Vonsakova

Co budeme potřebovat:

  • 100 ml oleje
  • 4 vejce
  • 200 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 l mléka
  • 2 vanilkové pudinky (nebo jiná příchuť)
  • 2 zakysané smetany
  • skořicový cukr na posypání

Jak budeme postupovat:

1) Nejprve si připravíme těsto. V míse smícháme olej s moučkovým cukrem a vejci. Postupně přidáváme hladkou mouku a prášek do pečiva a důkladně promícháme, aby nevznikly hrudky.

2) Plech vymažeme a vysypeme moukou (nebo položíme pečicí papír na plech), poté nalijeme těsto na plech a rovnoměrně ho rozetřeme.

3) Připravíme si pudink. V hrnci smícháme pudinkový prášek s trochou studeného mléka, dokud se pudink rozpustí a nevzniknou hrudky. Poté postupně přiléváme zbytek mléka a za stálého míchání vaříme, dokud se pudink nezahustí.

4) Horký pudink nalijeme na syrové těsto a dáme do předem vyhřáté trouby na 250°C. Pečeme 15 minut a poté snížíme teplotu trouby na 200°C a pečeme dalších 15-20 minut, dokud není buchta zlatavá.

5) Zatím si připravíme zakysanou smetanu. Smícháme dvě zakysané smetany a rozmícháme je dohladka.

6) Hotovou buchtu ihned po vyjmutí z trouby rozetřeme zakysanou smetanou a posypeme skořicovým cukrem. Můžeme použít i granko, nebo jen skořici, podle chuti.

7) Necháme buchtu vychladnout a pak ji nakrájíme na plátky a podáváme.