Chcete se cítit jako za starých časů, kdy jste navštěvovali své blízké a stůl voněl nádhernou bublaninou? Dnes si připravíme krásně jemnou meruňkovou bublaninu s jogurtem pro ještě lepší a vláčnější těsto. Kombinací kyselých meruněk a sladkého koláče dosáhneme vyváženosti chutí. Připravte se na snadnou přípravu s královskou vůní.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Perfektní meruňková bublanina:
Co budeme potřebovat:
- 220 g cukru
- 120 g másla
- 2 vejce
- 300 g mouky
- 200 g přírodního jogurtu
- 8 g vanilkového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ čajové lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 8 meruněk
- práškový cukr – podle chuti
Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu! Koláč jsme pekli v obdélníkové formě o rozměrech 22 x 30 cm.
Jak budeme postupovat:
1) Změklé máslo, cukr a vanilkový cukr šlehejte mixérem na střední až vysokou rychlost 5-7 minut, dokud nebude nadýchané a bělavé.
2) Vejce do něj přidávejte jedno po druhém a pokaždé promíchejte do hladka.
3) Přidejte přírodní jogurt a špetku soli. Promíchejte stěrkou do hladka.
4) Postupně (ve 2-3 fázích) přidejte prosátou mouku spolu s práškem do pečiva a jedlou sodou. Velmi dobře promíchejte stěrkou, aby nezůstaly žádné hrudky.
5) Těsto přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozetřete.
6) Omyté a osušené meruňky rozkrojte na poloviny a odstraňte pecky. Půlky meruněk položte na těsto v pekáči tak, aby ležely řezem nahoru a byly částečně ponořené v těstě.
7) Koláč pečte 40-45 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Propečení zkontrolujte párátkem.
8) Nechte koláč mírně vychladnout, pak jej vyjměte z formy a počkejte, až zcela vychladne. Poté je posypeme moučkovým cukrem. Pokud jsou meruňky kyselé, můžete přidat více moučkového cukru (mějte však na paměti, že jádro dortu je poměrně sladké a výborně se kombinuje s kyselým ovocem).
9) Dort porcujte a podávejte s jogurtem a meruňkami!
10) Koláč můžete skladovat při pokojové teplotě. Pokud je velmi teplý, dejte ho do uzavřené nádoby a uložte do chladničky, před podáváním ho vyjměte z chladničky a nechte ho trochu prohřát.
Tip pro Vás:
Meruňky můžete nahradit švestkami, broskvemi nebo jiným ovocem, které máte rádi!
Přejeme vám i vašim blízkým dobrou chuť!