Zlato na talíři! Vláčná meruňková bublanina s jogurtem

Chcete se cítit jako za starých časů, kdy jste navštěvovali své blízké a stůl voněl nádhernou bublaninou? Dnes si připravíme krásně jemnou meruňkovou bublaninu s jogurtem pro ještě lepší a vláčnější těsto. Kombinací kyselých meruněk a sladkého koláče dosáhneme vyváženosti chutí. Připravte se na snadnou přípravu s královskou vůní.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Zlato na talíři! Vláčná meruňková bublanina s jogurtem
Zdroj: Pinterest.com

Perfektní meruňková bublanina:

Co budeme potřebovat:
  • 220 g cukru
  • 120 g másla
  • 2 vejce
  • 300 g mouky
  • 200 g přírodního jogurtu
  • 8 g vanilkového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ čajové lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 8 meruněk
  • práškový cukr – podle chuti

Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu! Koláč jsme pekli v obdélníkové formě o rozměrech 22 x 30 cm.


Jak budeme postupovat:

1) Změklé máslo, cukr a vanilkový cukr šlehejte mixérem na střední až vysokou rychlost 5-7 minut, dokud nebude nadýchané a bělavé.

Zlato na talíři! Vláčná meruňková bublanina s jogurtem
Zdroj: Retete-usoare.eu

2) Vejce do něj přidávejte jedno po druhém a pokaždé promíchejte do hladka.

3) Přidejte přírodní jogurt a špetku soli. Promíchejte stěrkou do hladka.

4) Postupně (ve 2-3 fázích) přidejte prosátou mouku spolu s práškem do pečiva a jedlou sodou. Velmi dobře promíchejte stěrkou, aby nezůstaly žádné hrudky.

Zlato na talíři! Vláčná meruňková bublanina s jogurtem
Zdroj: Retete-usoare.eu

5) Těsto přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozetřete.

Zlato na talíři! Vláčná meruňková bublanina s jogurtem
Zdroj: Retete-usoare.eu

6) Omyté a osušené meruňky rozkrojte na poloviny a odstraňte pecky. Půlky meruněk položte na těsto v pekáči tak, aby ležely řezem nahoru a byly částečně ponořené v těstě.

Zlato na talíři! Vláčná meruňková bublanina s jogurtem
Zdroj: Retete-usoare.eu
Zlato na talíři! Vláčná meruňková bublanina s jogurtem
Zdroj: Retete-usoare.eu

7) Koláč pečte 40-45 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Propečení zkontrolujte párátkem.

Zlato na talíři! Vláčná meruňková bublanina s jogurtem
Zdroj: Retete-usoare.eu

8) Nechte koláč mírně vychladnout, pak jej vyjměte z formy a počkejte, až zcela vychladne. Poté je posypeme moučkovým cukrem. Pokud jsou meruňky kyselé, můžete přidat více moučkového cukru (mějte však na paměti, že jádro dortu je poměrně sladké a výborně se kombinuje s kyselým ovocem).

Zlato na talíři! Vláčná meruňková bublanina s jogurtem
Zdroj: Retete-usoare.eu

9) Dort porcujte a podávejte s jogurtem a meruňkami!

Zlato na talíři! Vláčná meruňková bublanina s jogurtem
Zdroj: Retete-usoare.eu

10) Koláč můžete skladovat při pokojové teplotě. Pokud je velmi teplý, dejte ho do uzavřené nádoby a uložte do chladničky, před podáváním ho vyjměte z chladničky a nechte ho trochu prohřát.

Zlato na talíři! Vláčná meruňková bublanina s jogurtem
Zdroj: Retete-usoare.eu

Tip pro Vás:

Meruňky můžete nahradit švestkami, broskvemi nebo jiným ovocem, které máte rádi!

Přejeme vám i vašim blízkým dobrou chuť!