Hledáte skvělý recept na skvělé jídlo, kterým byste mohli pohostit své přátele nebo rodinu? Krok za krokem vám představíme recept na zapečené mleté maso se zeleninou a s bramborovou kaší. Příprava jídla vám zabere jen několik minut a vznikne vám lahodný plnohodnotný oběd pro všechny!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Zapečené mleté maso se zeleninou a s bramborovou kaší
Co budeme potřebovat:
Směs mletého masa:
- 450 g mletého hovězího masa
- 1 středně velká cibule
- 2 střední mrkve
- 2 stonky celeru
- 2 stroužky česneku
- sůl – podle chuti
- černý pepř – podle chuti
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného oregana
- 2 lžíce worcestrové omáčky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 šálek mraženého hrášku
- 360 ml hovězího vývar – (1-1/2 šálku)
Bramborová kaše:
- 4 středně velké brambory
- sůl – podle chuti
- 3 lžíce másla
- 200 g sýra mozzarella – (1 šálek)
- černý pepř – podle chuti
- 120 ml plnotučného mléka – (1/2 šálku)
Ostatní:
- parmezán – podle chuti
Na zdobení:
- čerstvá petrželka
Jak budeme postupovat:
1. Mleté maso dejte na pánev a 4-5 minut ho na středním plameni smažte dohněda, poté přidejte k němu nadrobno nakrájenou cibuli a 2-3 minuty společně povařte, pak přidejte na jemno nakrájenou mrkev a stonky celeru, následně přidejte prolisovaný česnek a za stálého míchání vařte.
2. Dochuťte solí, černým pepřem, sušeným tymiánem a oreganem, přilijte worcestrovou omáčku, přidejte rajčatový protlak, mražený hrášek a společně vařte 4-5 minut na mírném ohni. Nakonec podlijte hovězím vývarem a pokračujte ve vaření 5-7 minut.
3. Brambory vložte do vroucí osolené vody a vařte je na mírném ohni doměkka a mezitím rozprostřete uvařenou směs mletého masa se zeleninou do zapékací misky.
4. Potom do uvařených brambor přidejte máslo, strouhaný sýr mozzarella, ochuťte pepřem a přilijte mléko, rozšťouchejte a vytvoříte bramborovou kaši.
5. Bramborovou kaši rozetřete na směs mletého masa se zeleninou v míse, lžící vytvarujte vzory a posypejte strouhaným sýrem parmezán.
6. Pečte v předehřáté troubě 25 minut při 200 °C
7. Po uplynutí doby pečení zkontrolujte, zda jsou ingredience v misce upečené, a pokud ano, vyjměte je z trouby a posypejte čerstvou petrželkou.
8. Podávejte s láskou, skvělou chutí a půvabem.
9. Dobrou chuť!