Velmi oblíbený vícevrstvý tvarohový dort – zkuste to ihned!

Tvarohové koláče patří a budou patřit k oblíbeným dezertům našich babiček. Dají se připravit na mnoho různých způsobů a my Vám dnes přinášíme jeden z nich. Připravte si tento chutný, vícevrstvý tvarohový dort, který je jemný, a zároveň velmi vláčný. Rozhodně nebudete litovat!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.

Vícevrstvý tvarohový dort:

Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 100 ml mléka
  • jedno vejce
  • 50 ml rafinovaného slunečnicového oleje
  • 2 lžíce 6% octa nebo ½ lžičky citronové soli
  • ½ čajové lžičky jedlé sody
  • 1 špetka soli
  • 320-350 g mouky

Pro náplň:

  • 400 g sladkého tvarohu
  • 150-200 g cukru
  • 8 g vanilkového cukru

Ostatní:

  • 80 g másla
  • 200 ml mléka
  • 1:1 mouka + kukuřičný škrob (na protažení plechu)

Koláč jsme pekli v obdélníkové formě o rozměrech 20 x 30 cm.


Jak budeme postupovat:

Připravte těsto:

1) Mléko, vejce a rafinovaný slunečnicový olej dejte do hluboké mísy. Míchejte metličkou do hladka.

2) Přidejte sůl, jedlou sodu a ocet nebo citronovou sůl. Míchejte.

3) Postupně přidejte prosátou mouku. Nejprve těsto promíchejte stěrkou, pak ho přeneste na pracovní plochu a prohněťte rukama. Měla by být měkká, homogenní, nelepivá a příjemná na dotek.

4) Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do chladničky alespoň na 2 hodiny (nebo přes noc). Pokud nemáte dostatek času, dejte ji na 30 minut do mrazáku.

Připravte náplň:

1) Sladký tvaroh smíchejte s opraženým cukrem a vanilkovým cukrem.

Vytvarujte koláč:

1) Vykynuté těsto poprášené moukou smíchanou se škrobem rozdělíme na 10 stejných dílů. Vytvarujte z nich kuličky.

2) Každou kuličku těsta rozválejte na kulatou placku o průměru 8-10 cm a bohatě ji poprašte moukou a škrobem.

3) Navrstvěte na sebe 5 placiček a mezi ně dejte hodně mouky a škrobu. Současně je rozválejte válečkem na velmi tenké pláty. Pravidelně je můžete kontrolovat, aby se neslepily. V případě potřeby mezi ně přidejte další mouku a škrob.

4) Pláty těsta protřepejte, abyste z povrchu odstranili přebytečnou mouku a škrob.

5) Jeden plát těsta rozprostřete na dno plechu vymazaného rafinovaným slunečnicovým olejem a mírně jej přeložte tak, aby se na něm objevily záhyby. Potřete je rozpuštěným máslem a přikryjte druhým plátem těsta.

6) Povrch plátů potřete ¼ náplně.

 

7) Opakováním kroků 5 a 6 vytvarujte celý koláč.

8) Koláč nakrájejte ostrým nožem na čtverce.

9) Povrch koláče potřete zbylým rozpuštěným máslem a pomocí štětce ho rozetřete do jednotlivých částí.

10) Koláč pečte 25-30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. 10-15 minut před koncem pečení ji zalijte 200 ml mléka.

11) Koláč nechte úplně vychladnout, pak ho naporcujte a s chutí podávejte!

Přejeme Vám i vašim blízkým dobrou chuť!