Tvarohové koláče patří a budou patřit k oblíbeným dezertům našich babiček. Dají se připravit na mnoho různých způsobů a my Vám dnes přinášíme jeden z nich. Připravte si tento chutný, vícevrstvý tvarohový dort, který je jemný, a zároveň velmi vláčný. Rozhodně nebudete litovat!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Vícevrstvý tvarohový dort:
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 100 ml mléka
- jedno vejce
- 50 ml rafinovaného slunečnicového oleje
- 2 lžíce 6% octa nebo ½ lžičky citronové soli
- ½ čajové lžičky jedlé sody
- 1 špetka soli
- 320-350 g mouky
Pro náplň:
- 400 g sladkého tvarohu
- 150-200 g cukru
- 8 g vanilkového cukru
Ostatní:
- 80 g másla
- 200 ml mléka
- 1:1 mouka + kukuřičný škrob (na protažení plechu)
Koláč jsme pekli v obdélníkové formě o rozměrech 20 x 30 cm.
Jak budeme postupovat:
Připravte těsto:
1) Mléko, vejce a rafinovaný slunečnicový olej dejte do hluboké mísy. Míchejte metličkou do hladka.
2) Přidejte sůl, jedlou sodu a ocet nebo citronovou sůl. Míchejte.
3) Postupně přidejte prosátou mouku. Nejprve těsto promíchejte stěrkou, pak ho přeneste na pracovní plochu a prohněťte rukama. Měla by být měkká, homogenní, nelepivá a příjemná na dotek.
4) Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte do chladničky alespoň na 2 hodiny (nebo přes noc). Pokud nemáte dostatek času, dejte ji na 30 minut do mrazáku.
Připravte náplň:
1) Sladký tvaroh smíchejte s opraženým cukrem a vanilkovým cukrem.
Vytvarujte koláč:
1) Vykynuté těsto poprášené moukou smíchanou se škrobem rozdělíme na 10 stejných dílů. Vytvarujte z nich kuličky.
2) Každou kuličku těsta rozválejte na kulatou placku o průměru 8-10 cm a bohatě ji poprašte moukou a škrobem.
3) Navrstvěte na sebe 5 placiček a mezi ně dejte hodně mouky a škrobu. Současně je rozválejte válečkem na velmi tenké pláty. Pravidelně je můžete kontrolovat, aby se neslepily. V případě potřeby mezi ně přidejte další mouku a škrob.
4) Pláty těsta protřepejte, abyste z povrchu odstranili přebytečnou mouku a škrob.
5) Jeden plát těsta rozprostřete na dno plechu vymazaného rafinovaným slunečnicovým olejem a mírně jej přeložte tak, aby se na něm objevily záhyby. Potřete je rozpuštěným máslem a přikryjte druhým plátem těsta.
6) Povrch plátů potřete ¼ náplně.
7) Opakováním kroků 5 a 6 vytvarujte celý koláč.
8) Koláč nakrájejte ostrým nožem na čtverce.
9) Povrch koláče potřete zbylým rozpuštěným máslem a pomocí štětce ho rozetřete do jednotlivých částí.
10) Koláč pečte 25-30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. 10-15 minut před koncem pečení ji zalijte 200 ml mléka.
11) Koláč nechte úplně vychladnout, pak ho naporcujte a s chutí podávejte!
Přejeme Vám i vašim blízkým dobrou chuť!